SzS: Nema delimičnog prihvatanja zahteva

Beograd -- Za Stranku slobode i pravde, kao i za SzS čiji je deo, nema dileme oko bojkota izbora ako se uslovi ne ispune, poručuje potpredsednica SSP Marinika Tepić.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

"Nema delimičnog prihvatanja uslova, nego ono što smo potpisali - sve do jedne tačke", dodala je ona.

Tepić, prema saopštenju, misli na zahteve iz dokumenta nazvanog "Sporazum s narodom i stavove stručnog tima protesta "1 od 5 miliona" u vezi sa izborima i slobodom medija.

SSP Dragana Đilasa, kako se navodi, insistira na "oslobađanju" medija, REM i RIK da "rade svoj posao", da se više ne vode funkcionerske kampanje i kampanja protiv političkih neistomišljenika, inače neće učestvovati na izborima i oni ih neće smatrati legitimnim.

Podsetimo, u utorak je u Beogradu, na Fakultetu političkih nauka, održan sastanak predstavnika vlasti i dela opozicije. Fond za otvoreno društvo i Fakultet političkih nauka najavili su danas da će nastaviti da organizuju sastanke predstavnika vlasti i opozicije o izborima a da će teme narednih razgovora biti finansiranje kampanje, pristup medijima, birački spisak i izborna administracija, kao i obezbeđivanje biračkog prava svim gradjanima.

U saopštenju koje su potpisali izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević i dekan FPN Dragan Simić navodi se da su na prvom, uvodnom okruglom stolu učesnicima ponuđene analize izbornog procesa sa problemima koje bi trebalo rešiti, uvažavajući princip da se izborni proces ne menja u izbornoj godini.

"Predstavnici Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) i Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) predstavili su svoje analize i predložili set pitanja u izbornom procesu koji mogu da se reše ili saniraju u kratkom roku (do sledećih izbora) kao i probleme koji zahtevaju velike sistemske zahvate i dolaze na dnevni red nakon održavanja narednih izbora", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da bi na duži rok takav dijalog mogao da doprinese trajnom otklanjanju problema u izbornom sistemu kroz sveobuhvatnu reformu i uspostavljanje njegovog integriteta.

"Na taj način bi se učvrstio legitimitet demokratske vlasti i ojačalo poverenje gradjana u institucije i demokratski poredak", dodaje se.

Okrugli stolovi su zamišljeni kao moderirane debate bez prisustva medija, uz primenu Četam haus pravila koja predvidjaju da učesnici debate ne saopštavaju javnosti sadržaj izjava ostalih učesnika.

U saopštenju se dodaje da su na učešće u dijalogu pozvani predstavnici relevantnih političkih stranaka, organizacije gradjanskog društva koje se bave izborima i stručnjaci s fakulteta i instituta koji se bave temom.

Organizator je naveo da je pozvao Nebojšu Stefanovića, Vladimira Đukanovića, Vladimira Orlića i Vladanku Malović iz Srpske napredne stranke, zatim predstavnike Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa i Mariniku Tepić, Zorana Lutovca iz Demokratske stranke, Miroslava Aleksića iz Narodne stranke, Aleksandra Ivanovića iz Socijaldemokratske stranke, Arisa Movsesijana iz Nove stranke i Nebojšu Zelenovića iz Zajedno za Srbiju.

Takođe su pozvani Kenan Hajdarević iz Liberalno-demokratske partije, Petar Miletić iz Pokreta slobodnih gradjana, Branimir Jovanović i Jasmina Karanac iz Socijademokratske partije Srbije, Tomislav Žigmanov iz Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Stefan Aksović iz Dveri, Ahmedin Škrijelj i Mirza Hajdinović iz SDA.

Sa FPN su pozvani Dragan Simić, Dejan Milenković, Milan Jovanović, Dušan Spasojević, Đorđe Pavićević, Dušan Pavlović i Ivan Stanojević, predstavnica Transparentnosti Srbije Zlata Đorđević, Bojan Klačar i Emilija Orestijević iz CeSID-a, predstavnica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht, predstavnik CRTE Pavle Dimitrijević, Vladimir Djurić iz Instituta za uporedno pravo, kao i Violeta Beširević i Srdjan Majstorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 136 idi na stranu