Migranti za švajcarsku TV: Hrvatska policija nas tuče motkama

Zagreb -- Migranti, koji su nedavno proterani iz Hrvatske u BiH, tvrde da su ih maskirani hrvatski policajci tukli, i to motkama i očišćenim granama sa drveća.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA/NAKE BATEV
Ilustracija: EPA/NAKE BATEV

Oni su novinarima SRF-a pokazali rane koje su zadobili po nogama i leđima.

Migranti tvrde da ih je hrvatska policija dovela na granicu prema BiH, a da se onda osam hrvatskih policajaca postrojilo u špalir, po četvoro s obe strane, te da su naredili migrantima da prođu kroz špalir.

Kada su, kako dodaju, to učinili, oni su ih udarali motkama, najviše po nogama i leđima.

Švajcarska javna televizija SRF objavila je 10-minutni prilog o postupanju hrvatske policije prema migrantima, ali i o odgovornosti švajcarskih vlasti za to što, kako se navodi, ta zemlja, kao članica šengenske zone i potpisnica Dablinskog protokola, profitira od nezakonite i nasilne politike potiskivanja (pushbacka) koju sprovode hrvatske vlasti.

U prilogu se spominje i pismo policajca koji se anonimno požalio pučkom pravobraniocu Lori Vidović da ga šefovi teraju da nezakonito i nasilno proteruje migrante.

Prikazani su i snimci s hrvatsko-bosanske granice i razgovori sa svedocima iz Velike Kladuše, koji tvrde da hrvatska policija ponekad i autobusima dovodi migrante do granice s BiH i onda ih nasilno tera da napuste Hrvatsku, što je protivzakonito.

Jedna osoba, koja živi blizu zelene granice s Hrvatskom, ispričala je za SRF da često čuje i pucnjeve i da je više puta svedočila tome da hrvatska policija proteruje migrante u BiH.

Hrvatski portal Index navodi, pozivajući se na procene neimenovaniih svedoka na terenu, da Hrvatska dnevno na ilegalan nacin u BiH protera u proseku između 40 i 50 ljudi.

Portal ocenjuje da je posebno zanimljiv deo priloga koji se bavi odgovornošću švajcarskih vlasti koje, kako se navodi, profitiraju od hrvatske politike prema migrantima.

Ističe se da "dve male zemlje imaju izvrsne odnose”, kao i da Švajcarska ove godine beleži manji broj tražilaca azila zahvaljujući politici potiskivanja, koju sprovode periferne članice EU, uključujući Hrvatsku.

Autori priloga su Nikole Vogele i Georg Hauzer.

Kako objašnjava Index, Vogele je već napravila prilog koji je dokazao da hrvatska policija nezakonito proteruje migrante preko zelene granice u BiH, dok je Hauzer vodio intervju s hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović, u kojem je ona priznala da Hrvatska sprovodi "politiku pushbacka" i time krši međunarodne konvencije i hrvatske zakone.

Pročitajte još:

Švajcarska televizija: Tri puta smo proverili, Kolinda je stvarno to rekla

Kolinda objasnila šta je mislila

Svetski mediji šokirani izjavom Kolinde; DW: Skandalozno

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 165 idi na stranu