Rukovanje, prvi korak u istoriji i sastanak od 50 minuta FOTO/VIDEO

Donald Tramp i Kim Džong Un završili su 50-minutni sastanak u demilitarizovanoj zoni na granici dve Koreje.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 30.06.2019.

08:45

Rukovanje, prvi korak u istoriji i sastanak od 50 minuta FOTO/VIDEO
Foto: Tanjug/AP/Susan Walsh

Na početku današnjeg susreta Tramp i Kim su se rukovali.

Donald Tramp, kao prvi lider SAD, prešao je danas graničnu liniju koja razdvaja dve Koreje i kročio na tlo Severne Koreje, gde se sreo sa liderom Kim Džong Unom
Tramp je posle kratkog rukovanja prešao granicu i ušao na tlo Severne Koreje što nijedan američki predsednik nije uradio do sada.

Nakon toga, Kim je prešao na južnokorejsku stranu.
Foto: Tanjug/AP/Susan Walsh
To je treći susret dvojice lidera, koji podstiče nadu u nove pregovore kojima bi se obustavio nuklearni program Pjongjanga, javio je Rojters.

"Ovo je istorijski trenutak. Preći ovu liniju je bila velika čast", izjavio je Tramp dodavši da je ovo i veliki dan za ceo svet.

Tramp je Kimu poručio da je ponosan što je prešao preko granice.

"Ovo je veliki dan za svet", rekao je američki predsednik.

Kim nije krio oduševljenje susretom i smatra da je sastanak iskaz volje da se eliminišu svi "nesrećni događaji iz prošlosti i otvori nova budućnost".

Kazao je da je bio iznenađen kada je dobio poziv za sastanak od predsednika Trampa u subotu.

Uprkos tome što je Tramp prvobitno planirao da sa Kimom provede samo dva minuta, susret se pretvorio u razgovor koji je trajao duže od pola sata.

AP navodi da sastanak u pograničnom selu Panmundžomu predstavlja i neverovatno priznanje autoritarne vlasti Kim Džong Una od američkog predsednika.

Tramp je izjavio da razmišlja da pozove lidera Severne Koreje u SAD, a moguće i u Belu kuću.

"Odmah bih ga pozvao", rekao je Tramp, na šta se Kim nadovezao rekavši da će mu biti čast da američkog predsednika pozove u severnokorejsku prestonicu Pjongjang "u pravo vreme". Iz Pjongjanga je ranije saopšteno da je Kim prihvatio Trampov predlog za sastanak u pograničnom selu Panmundžom.

Trampu je ovo prva poseta demilitarizovanoj zoni, a na jučerašnjem sastanku sa predsednikom Južne Koreje Mun Džae Inom je izjavio da će se sa Kimom rukovati i pozdraviti ga.

Tramp i Kim su pre današnjeg sastanka razgovarali u Vijetnamu u februaru, kada nisu postignuti nikakvi napreci po pitanju denuklearizacije Korejskog poluostrva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: