Timermans favorit, Plenković u trci za Junkerovog naslednika

Ko će biti naslednik Žan-Kloda Junkera na čelu Evropske komisije, pita se "Dojče vele" (DW), i ocenjuje da najveće šanse ima Frans Timermans.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/Friedemann Vogel
Foto: EPA-EFE/Friedemann Vogel

Pročitajte još:

Merkel odustala od Vebera na čelu EK

DW piše da su se evropski lideri navodno dogovorili da to ne bude nemački konzervativac Manfred Veber, koji je slovio za favorita, a najveće šanse ima dosadašnji prvi potpredsednik vlade EU Frans Timermans, ali pominju se i kandidati sa Balkana.

Podseća se da je Veber bio nosilac liste evropske Narodne partije na izborima za Evropski parlament, ali, iako je ta opcija osvojila najviše glasova, neće postati naredni šef Evropske komisije.

DW prenosi da izvori više uglednih svetskih listova tvrde da su se o tome dogovorili nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emanuel Makron i drugi evropski lideri koji su učestvovali na danas završenom dvodnevnom samitu G20 u Osaki.

Prema saznanjima nemačkog lista "Velt", Merkelova se saglasila s tim i tako utrla put kompromisu s Makronom.

Prethodno su lideri dve najmoćnije države EU bili u klinču oko podele najviših funkcija. Konačna odluka bi trebalo da bude doneta u nedelju ili ponedeljak na posebnom samitu u Briselu.

"Velt" prenosi da šanse ima holandski socijaldemokrata Frans Timermans koji je predvodio listu ove političke opcije na evropskim izborima. Ista saznanja ima i "Fajnenšel tajms", koji piše da je španski premijer Pedro Sančes, neformalni lider evropskih socijalista, preneo saradnicima da je Timermans "favorit" da vodi vladu Evropske unije.

Prema tom listu, kompromis Berlina i Pariza sastoji se u tome da Veber postane predsednik Evropskog parlamenta, a da neki Francuz preuzme mesto šefa Evropske centralne banke. Navodi se da "Velt" i FT u krugu ozbiljnih kandidata za šefa Evropske komisije ističu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji je karijeru gradio u Briselu.

"Velt" još pominje Francuza Mišela Barnijea, koji je u ime EU vodio pregovore o Bregzitu, i vršiteljku dužnosti predsednice Međunarodne banke za obnovu i razvoj, Bugarku Kristalinu Georgievu.

FT, međutim, osim Plenkovića, pominje i rumunskog predsednika Klausa Johanisa.

DW navodi da, ako je Veber kao favorit Angele Merkel i "pobednik“ izbora van igre, onda to verovatno znači da je za najvažnije mesto u EU otpala i Makronova favoritkinja Margret Vestager. Podseća se da je tu dansku liberalku američki predsednik Donald Tramp nedavno označio za ženu koja "mrzi SAD".

Ocenjuje se da će, ako u Junkerovu fotelju zaista sedne bilo ko drugi osim Vebera, to biti brza smrt za sistem sa "nosiocima lista“, pošto su izbori održani u maju bili tek drugi na kojima su partijske "familije" imale "vodeće kandidate“ sa idejom da jedan od njih - onaj čija "familija" pobedi i može da oformi koaliciju - postane šef Evropske komisije. Navodi se da je ta ideja hvaljena kao demokratizacija EU, jer građani biraju novog šefa.

Međutim, državni lideri nikada na to zvanično nisu pristali - definitivna odluka je i dalje u njihovim rukama, zaključuje DW.

strana 1 od 18 idi na stranu