Goce Delčev ponovo tačka sporenja između Sofije i Skoplja

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva izjavila je da Bugarska neće pregovarati o tome da li je Goce Delčev Bugarin ili Makedonac.

Izvor: B92

Sreda, 12.06.2019.

15:44

Goce Delčev ponovo tačka sporenja između Sofije i Skoplja
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Vlada Severne Makedonije je izrazila nadu da će se pronaći rešenje u duhu dobrosusedstva i prijateljstva, prenosi portal Plus info.

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva gostujući na Bugarskoj nacionalnoj televiziji rekla je da je Goce Delčev Bugarin, te da po ovom pitanju ne zahtevaju ništa drugo od Severne Makeodonije, osim istine.

Kako je ona istakla, mošti Goceta Delčeva prebačene su u Skoplje zbog pritiska Staljina i Tita na Komunističku partiju Bugarske još 1944. godine, dodavši da je Goce Delčev, koji je osnivač i glavni ideolog VMRO, uvek sebe deklarisao kao Bugarina.

Ona je najavila da će se Bugarska i bugarski eksperti za istoriju povući iz rada makedonsko-bugarske komisije o istorijskim spornim pitanjima, ukoliko se ne utvrdi da je Goce Delčev Bugarin.

Iz makedonske vlade kažu „da se nadaju da će komisija, koja je formirana na osnovu Ugovora o dobrosusedstvu i prijateljstvu između Severne Makedonije i Bugarske, pronaći rešenje u smeru prijateljstva i dobrosusedskih odnosa između obe zemlje“.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov tokom radne posete Bugarskoj, pre dva dana, takođe je izjavio da će komisija pokušati da reši pitanje toga čiji uje Goce Delčev i Ilindenskog ustanka do kraja godine u duhu prijateljstva i zajedničke budućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: