Komisija izračunala koliko je koštao Asanžov boravak u ekvadorskoj ambasadi

Boravak Džulijana Asanža u ambasadi Ekvadora u Londonu koštao je 800.000 dolara, a ne šest miliona kako je ranije saopštilo ekvadorsko ministarstvo.

Izvor: B92

Sreda, 22.05.2019.

11:16

Komisija izračunala koliko je koštao Asanžov boravak u ekvadorskoj ambasadi
Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Augstein, File

Komisija u izveštaju navodi da je novac najviše potrošen na lekarske usluge, hranu, bezbednost i obezbedjivanje komunikacija osnivača Vikiliksa, prenosi Tass.

U sedam godina koliko je Asanž proveo u ambasadi Ekvadora, potrošeno je 795.372 dolara i 71 cent, navodi Komisija.

Ministar spoljnih poslova Ekvadora Hose Valensija je 11. aprila izjavio da je Asanžov boravak u ambasadi Ekvador koštao šest miliona dolara.

Kako je tada izjavio, 5,817 miliona dolara potrošeno je na Asanžovo obezbedjenje, dok je 400.000 dolara otišlo na lekarske usluge i 300.000 za pravne savetnike.

Kako navodi agencija, ekvadorski zvaničnici još nisu pojasnili veliku razliku u brojkama koje su izneli ministar Valensija i Državna komisija.

Asanž je nakon sedam godina u ambasadi u kojoj je našao utočište, nedavno uhapšen i 1. maja je osudjen na 50 nedelja u zatvoru zbog kršenja uslova kaucije.

Protiv osnivača Vikiliksa ponovo je pokrenuta istraga o navodnom silovanju u Švedskoj, dok njegovo izručenje traže SAD zbog objavljivanja poverljivih dokumenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: