Rusi šalju tupoljev da "razgleda"SAD osam dana; Hoće li im Vašington to dozvoliti?

Grupa ruskih inspektora sprovešće tokom maja dve posmatračke misije - iznad SAD i BiH.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.05.2019.

09:54

Rusi šalju tupoljev da
Alex Grimm/Staff/Getty images/Ilustracija

Teritoriju SAD nadgledaće Rusi od 12. do 20. maja, a BiH od danas do 17. maja, prenela je agencija Tas.

"Grupa ruskih inspektora planira da sprovede posmatračke letove avionima tupoljev Tu-154MLK-1 iznad SAD, a na osnovu primene međunarodnog sporazuma o otvorenom nebu", naveo je ruski list Krasnaja zvezda.

Iznad BiH leteće avioni Antonov AN-30B, sa maksimalnom udaljenošću od 720 kilometara.

Sporazum o otvorenom nebu potpisalo je 27 zemalja u Helsinkiju, 24. marta 1992. godine, a do danas ih je ukupno 34 zemlje-potpisnice.

Svrha tog sporazuma je izgradnja poverenja između zemalja kroz poboljšanje mehanizma kontrole vojne aktivnosti i usklađenost dogovora o kontroli naoružanja.
Ovo nije prvi put da Bosnu i Hercegovinu posmatra jedna strana sila.

Prethodnih godina teritoriju BiH posmatrale su Ukrajina, Italija, Kanada, Francuska, Nemačka, Mađarska, Belgija, Holandija i Hrvatska, preneo je Klix.ba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: