Ponedeljak, 06.05.2019.

19:53

Skoplje spremno za istorijsku posetu pape Franje

Papa Franja dolazi sutra u posetu Skoplju, gde će održati misu kojoj će, kako se očekuje, prisustvovati više od 15.000 građana.

Izvor: Tanjug

Skoplje spremno za istorijsku posetu pape Franje
EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Bezbednosne mere su na najvišem nivou i biće angažovani svi kapaciteti kako bi poseta rimokatoličkog poglavara prošla mirno.

Takođe je najavljen poseban režim saobraćaja, prenosi MIA.

"Sve je spremno za sutra. Za Republiku Severnu Makedoniju, njenu katoličku zajednicu i pripadnike drugih verskih zajednica, poseta pape je istorijski događaj", rekao je državni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova Viktor Dimovski.

On je ocenio da papin dolazak u ovom, kako kaže, ključnom trenutku za zemlju dok ona iščekuje otvaranje evropskog puta, jača unutrašnju koheziju i ukazuje na poboljšanje mira u regionu i svetu, i šalje poruke pomirenja i solidarnosti.

Vlada je za sutra proglasila neradni dan za zaposlene u državnim i javnim službama u Skoplju.

Bezbednosne mere, kako je objašnjeno, u skladu su sa standardima koji se primenjuju za posetu pape nekoj zemlji.

Centar Skoplja biće potpuno zatvoren za saobraćaj i uklonjena sva vozila sa parkinga. Posebne mere predviene su i za pešake.

Centralna gradska zona biće pod velikim merama obezbeđenja, a građani koji se upute na misu na trgu moraće da pokažu lične karte za ulazak u zonu. Biće zatvorena i tri pešačka mosta na Vardaru.

Papa u Severnu Makedoniju dolazi iz Bugarske. On će se sastati s predstavnicima vlasti, nevladinog sektora i diplomatskog kora, a posetiće spomen-kuću Majke Tereze.

Severna Makedonija biće 42. država koju će Franja posetiti od postavljanja za poglavara Rimokatoličke crkve 2013. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: