Kikl želi tribunale za borce Islamske države

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl objavio pokretanje inicijative za formiranje tribunala za borce terorističke ID u području oko ratišta.

Izvor: B92

Sreda, 10.04.2019.

13:47

Kikl želi tribunale za borce Islamske države
Ilustracija: Getty Images

"To je efikasnije nego da se sudski postupak vodi u Austriji", rekao je Kikl novinarima pred današnju sednicu austrijske vlade.

On je naveo da je odgovarajuće pismo prosledio Evropskoj komisiji, i dodao da se oko tog pitanja usaglašava sa šeficom austrijske diplomatije Karin Knajsel.

Kao uzor, Kikl je naveo ranije tribunale za Ruandu i bivšu Jugoslaviju.

Slično je, kako je posetio, predložila bivša tužiteljka haškog tribunala Karla del Ponte i dodao da bi u realizaciji ove inicijative bila poželjna saradnja sa UN.

"Radi se o pitanju koje pogadja više evropskih zemalja. Zbog toga bi bilo korisno da se resenje nadje u okvirima EU. Pored toga, to bi bio logičan i jeftiniji korak", objasnio je Kikl.

On je istakao da bi u Austriji bilo teško voditi sudski postupak zbog velike udaljenosti od područja delovanja Islamske države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: