Iza sajbernapada na Ministarstvo odbrane stoji strana sila?

Kompjuterski virus je ovog meseca zarazio intranet španskog Ministarstva odbrane sa ciljem krađe visokotehnoloških vojnih tajni.

Izvor: B92

Utorak, 26.03.2019.

12:40

Iza sajbernapada na Ministarstvo odbrane stoji strana sila?
Foto: Thinkstock

To piše madridski "Pais", pozivajući se na izvore koji vode istragu pod sumnjom da je strana sila iza sajbernapada.

Portparol ministarstva odbrane izjavio je da ministarstvo neće komentarisati ove navode, prenosi Rojters.

"Pais" je u utorak objavio da je virus očigledno ušao putem e-pošte i prvi put je primećen početkom marta. Mogao je, međutim, mesecima ostati neotkriven u intranetu s više od 50.000 korisnika, piše agencija.

Iako se poverljive informacije ne nalaze na mreži, list navodi da su njegovi izvori zabrinuti za njegovo širenje na drugim mrežama sa ciljem pristupa informacijama u vezi sa tajnom vojnom tehnologijom.

Istraga tek treba da utvrdi ko je odgovoran za sajbernapad, ali izvori su rekli listu da je to previše tehnički složeno za "standardne hakere" i da se "neka država nalazi iza toga".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: