Postalo napeto: Pakistanski avioni srušili indijske VIDEO

Dve nuklearne sile na ivici su sukoba. Pakistanski avioni rano jutros ušli u indijski vazdušni prostor i oborili dva indijska aviona, prenosi Raša tudej.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 27.02.2019.

07:35

Postalo napeto: Pakistanski avioni srušili indijske VIDEO
Foto: Tanjug/AP

Prema vestima Rojtersa, koje je preneo Sputnjik, najmanje tri pakistanska vojna aviona ušla su ranije danas u vazdušni prostor iznad indijskog dela Kašmira. Indija je potom digla svoje borbene avione i poslala ih u susret pakistanskim.

Rojters navodi da im je izvor iz Indije kazao da su njihovi avioni presreli najmanje tri pakistanska, a prema najnovijim informacijama koje prenose svi svetski mediji, pakistanski avioni pucali su i oborili indijske u svom vazdušnom prostoru.

Pakistanski vojni portparol general-major Asif Gafor kaže da je jedan avion pao na teritoriju koja je pod kontrolom Pakistana, a drugi na teritoriju Indije. Prema njegovim rečima, jedan od pilota je povređen i primljen je u vojnu bolnicu, dok je drugi u pritvoru, prenosi agencija AP.

Ta agencija javlja i da su indijski avioni oboreni nakon što su prešli liniju kontrole koja deli Kašmir na pakistanski i indijski deo.

Indija to demantuje. Nakon izveštaja o pakistanskoj akciji, indijske vlasti zatvorile su najmanje četiri aerodroma u severnom delu zemlje, izjavio je vladin zvaničnik za Rojters. Sličan potez stiže i sa pakistanske strane, odakle je saopšteno da je Pakistan zatvorio svoj vazdušni prostor "do daljeg".

"Civilna avijacija je do daljeg zvanično zatvorila svoj vazdušni prostor", navela je Uprava za civilnu avijaciju na Tviteru.

Tenzije između dve zemlje su povišene od samoubilačkog napada 14. februara na indijski paravojni policijski konvoj, u kojem je poginulo najmanje 40 vojnika. Pakistansko ministarstvo spoljnih poslova je takođe saopštilo i da su pokrenuti vazdušni napadi duž linije kontrole koja deli Kašmir na pakistanski i indijski deo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: