Sreda, 27.02.2019.

07:35

Postalo napeto: Pakistanski avioni srušili indijske VIDEO

Dve nuklearne sile na ivici su sukoba. Pakistanski avioni rano jutros ušli u indijski vazdušni prostor i oborili dva indijska aviona, prenosi Raša tudej.

Izvor: B92

Postalo napeto: Pakistanski avioni srušili indijske VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

82 Komentari

Sortiraj po:

Locutus

pre 5 godina

To je bar lako: kao i uvek, navijaćemo za stranu koju podržava Rusija i protiv onih drugih.

Pošto Indija ima prilično mnogo ruskog naoružanja, a Pakistan vrlo malo, može se reći da Rusija podržava Indiju. Prema tome, Indijci su "naši", a Pakistanci nisu, odnosno za nas su Idijci dobri momci i pravedna strana, a Pakistanci loši momci i fuj. Jasno?
(Maslačak, 27. februar 2019 10:07)

Da malo zakomplikujemo situaciju. Kina podržava Pakistan i u prilično je lošim odnosima sa Indijom još od rata za Tibet. Mi volimo Kineze, a Rusi i Kinezi su kao "dva oka u glavi". Za koga sad navijati?!

rutinski

pre 5 godina

@Petar S
Indija je pocela OZBILJNO da razmislja o svojoj odbrani. Dokaz za to je danasnji sukob.
Oni su decenijama kupovali ruske avione, migove i suhoje, a sada su konacno shvatili koliko su ti avioni slabiji od zapadnih. Evo danas je pakistanski F-16 unistio tri indijska Su-30 MK2.
Nije ni cudo sto Indijci zele da nabave 400 aviona F-16. Neuporedivo su bolji od bilo kojeg ruskog aviona. Indiju uopste ne zanima hoce li imati Rusiju protiv sebe. Indijsko RV je modernije od ruskog, imaju vise novca i sto je najzanimljivije, imaju vise modernijih suhoja nego Rusi, jer Rusi nemaju para za proizvodnju.

rutinski

pre 5 godina

@Nikola
Alo, kakvo cekanje, sta pricas ti? Unisteni su indijski avioni, oborili ih Pakistanci, to nigde nije sporno. Nego, sta je s indijskim S-300, ne kazes nista?

Nikola

pre 5 godina

@stanko
Za s-400 je samo potpisan sporazum, nije isporucen.

Inace treba na sve ovo gledati sa rezervom. Toliko lazu i jedni i drugi, mislim i na obican narod i na medije i na zvanicnike, i moram da upottebim ovako grubu rijec. Tamo kod njih traje rat izmisljanja, ko ce bolje da izmisli nesta. Takaav su narod, nije dzabe bolivud onakkav kakav je, a Pakistanci su im komsije i prakticni isti narod. Tako da treba sacekati par dana i mozda tada imati prave informacije oko toga sta se desava.

UDBA

pre 5 godina

Oborena su dva stara Mig-21 i koliko se ja razumijem u vojne strategije, ovi stari avioni nisu slucajno poslati tamo. Poslati su kao glineni golubovi da bi prosli kako su i prosli, a da bi steta bila sto manja. Pakistan se samo upecao, a Indija dobila izgovor za intervenciju i dobro ce doci za izbore koji su ove godine u Indiji.

geopolitik

pre 5 godina

Verovatno se ovde navija za opremu, svi smo pomalo poznavaoci, ali mislim da odlucuje obucenost pilota... Kladim se u bubreg da Rusi ne voze isto kao Indijci, a ni Ameri kao Pakistanci...
(Kiki, 27. februar 2019 10:00

Več dugo godina odlučuje samo ko ima bolju elektroniku i radare!

gojko 12

pre 5 godina

Indija je jača od Pakistana. Ima ih 1,4 miljarde a Pakistanaca samo 200 milijuna. To je 7 puta više vojnika.
(Coolio, 27. februar 2019 10:12)

Na papiru tako piše...na terenu se stvari obično odvijaju drugačije.

laki

pre 5 godina

oborena su dva indijska Jaguara, pao je jedan helikopter mi-17 blizu kasmira ali na teritoriji indije, i posljedna je informacija da je oboren jedan pakistanski F-16 od strane indijske PVO!

paja

pre 5 godina

Na slici je oboreni indijski Jaguar, a Pakistanci su pokazali i fotografiju unistenog MiG-27. Po svoj prilici pakistanski F-16 su presreli indijske avione koji su poslati u bombardovanje jer su i Jaguar i MiG-27 primarno jurisni avioni.

Kiki

pre 5 godina

@Berkut Orao

U potpunom dimu informacija, nadjoh da su oboreni Mirazi, a da su Indusi kao odgovor poslali Suhoje "u pojacanje" ali su F-16 otisli zbog manjeg broja. Navodno je poslano 12 Miraza i 3 Suhoja kao podrska, a nekoliko F-16 su utekli...

Verovatno se ovde navija za opremu, svi smo pomalo poznavaoci, ali mislim da odlucuje obucenost pilota... Kladim se u bubreg da Rusi ne voze isto kao Indijci, a ni Ameri kao Pakistanci...

Sajo

pre 5 godina

@Aleksandar

Super je ono "nuklearna velesila"... Mi F-16 vi Suhoje...

Sve to lici na ono "moj tata veci od tvog tate"... Zaboravlja se stanje tehnike (avioni), obucenost pilota, strucnost (bombe), nivo tehnologije, napredak... U svetu se prodaje ostarela tehnologija (obe zemlje imaju pecinske atomske bombe iz 12og veka), nikad se nikome ne prodaje, recimo, zadnja verzija Suhoja ili F-35...

Ako je shofer F-16 naopravio glup potez, a vozac MIG-21 imao srece - skinuce ga k'o krusku, a da to nema blage veze sa napretkom americke i ruske tehnologije, koliko god mi, na zemlji, navijali.

Dakle, Ako Djokovic ima manje kilograma od Federera trebalo bi da izgubi, onda da vidimo povrsinu reketâ, velicinu patika...

Maslačak

pre 5 godina

I za koga da navijamo, i jedni i drugi su nasa braca.
(Doc, 27. februar 2019 09:20)

To je bar lako: kao i uvek, navijaćemo za stranu koju podržava Rusija i protiv onih drugih.

Pošto Indija ima prilično mnogo ruskog naoružanja, a Pakistan vrlo malo, može se reći da Rusija podržava Indiju. Prema tome, Indijci su "naši", a Pakistanci nisu, odnosno za nas su Idijci dobri momci i pravedna strana, a Pakistanci loši momci i fuj. Jasno?

Sanitär und Heiztechnik GmbH

pre 5 godina

Pakistanci su dosta odmereniji, retko napadaju, ali uvek imaju spreman odgovor. Indusi su mnogo vođeni emocijama, njihovi lokalni političari grade karijere na mržnji prema Pakistancima.

Marin

pre 5 godina

Mene jedino i iskreno brine šta će naši balkanski poglavice ako ovo krene u Aziji. Iskreno više neće nikoga biti briga za ovaj naš zadnjinasvirali kutak.
Više nikoga neće biti briga ni za ustaše ni četnike ni partizane ni balije i ostale. Kao kada dođe tuča i bura pa se čitava obitelj zgrije pod dekicom.Sve mi dođe da poželim takav scenario

MadMax

pre 5 godina

Nezvanično, Pakistan je oborio jednog ili dva MiG-a 21. Takođe je pao i helikopter Indije Mi 17 na teritoriji Indije ali nije jasno da li je oboren ili je u pitanju tehnički kvar. Indijski general je potvrdio obaranje njihovih aviona i izjavio je da je Indija navodno oborila jedan F 16 C/D.

Berkut Orao

pre 5 godina

Ušli u Indijski vazdušni prostor, oborili 2 aviona i zarobili pilota? Nesto mi je nelogično?
(mica2, 27. februar 2019 08:23)

Sukob u kom su oboreni avioni se nije desio u vazdušnom prostoru Indije to su dezinformacije.

Jesu Pakistanci prvo ušli u vazdušni prostor Indije sa tri aviona ali su ga brzo napustili.

Indijski avioni su oboreni iznad Kašmira,takođe im je oboren i helikopter Mi -17 a zarobljena su im i dva pilota.

Pakistan je koristio stare verzije F16 a Indija Suhoje Su 30 mk2.

E sad poslednja vest pre 45 minita je da je Indijska PVO oborila jedan Pakistanski F16.

Biće tu puno dezinformacija sa obe strane.
Do sada je samo Pakistan objavio snimke srušenih Suhoja sa zastavom Indije na repu,dva uhapšena pilota i jednog helikoptera

istina

pre 5 godina

Citajuci ovde komentare. Nazalost vecina bi i jedva cekala rat izmedju dvije zemlje. Da bi se moglo komentarisati koji su uspesniji avioni.. Pa gdje je ovaj svijet otisao majko mila.. Ko god prizeljkuje rat u avliju mu dosao...

Aleksandar

pre 5 godina

@(cane, 27. februar 2019 09:20)

Bitno je i te kako - prvo, sve i da i Indija i Pakistan aktiviraju sve ono što imaju do tebe će doći radijacije taman koliko i od Fukušime - nuklearno oružje se ne pravi da raspršuje radijaciju već da što efikasnije oslobodi ogromnu količinu energije radi razaranja.

Drugo, ako imaš nešto tako razorno a možeš da ga upotrebiš samo u komšijskom dvorištu pretpostavka je da ga nećeš upotrebiti jer ćeš zajedno sa komšijom i ti da stradaš - ni Pakistan ni Indija nisu baš tako male zemlje da mogu sebi da priušte totalne ludake na čelu, pa čak ni Severna Koreja ne bi priuštila sebi zato posle onolikog busanja da će razoriti Seul podvijaju rep.

Treće, od svog sakaćenja planete koje smo učinili svi naši izleti u nuklearnu fisiju, od eksperimentalnih reaktora, preko elektrana do nuklearnog oružja ne ulaze ni u domen statističke greške.

Tako da - ne beri brigu, to što oni imaju nuklearno oružje na tebe ne može ama baš nikako da utiče, zabrini se kad počnu Rusija i Amerika da šilje alatke - do čega nikada neće doći jer, opet, ni oni nisu ludi bez obzira kakve vlažne snove da sanjaju srpski internet komentatori i vanserijski geostratezi (čitaj: ljubitelji filma 'Tri karte za Holivud').

vladimir

pre 5 godina

Pa kad Indija kupuje avione od Francuza uz dilove umesto oprobane Suhoje.
(maestro i mandolina, 27. februar 2019 07:53

Буразеру,они САМИ СКЛАПАЈУ "сухоје" код себе,у својој авио-фабрици!...МКИ верзија сухоја Су-33!....нарихтан баш за њих,по њиховим потребсма...Руси им испоруче моторе,авионику и авион у деловима,они га само склопе...

cane

pre 5 godina

Nije to nikakav problem jer su se i Ameri i Rusi dobro potrudili da ni Indija ni Pakistan nemaju načina da pošalju nuklearne bojeve glave ni na koga sem na prve komšije. Džaba ti svo nuklearno oružje na planeti ako možeš da ga aktiviraš samo u svom dvorištu...
(Aleksandar, 27. februar 2019 08:25)

Stvarno nemogu da verujem da neko može ovako nešto glupo da napiše. Zar je bitno u kom delu planete se aktivira na već osakaćenu Zemlju koju smo prisvojili i mislimo da pripada samo nama. Ma ko j.... buduće generacije. ?

dragan

pre 5 godina

Pre desetak godina mozda i vise bio je dobar clana u Nacionalnogj Geografiji kako je pupak Azije, a time i sveta izmedju Paksitana i Indije i da kao takvo nosi veliku neizvesnost.

Nemanja

pre 5 godina

@ Pakistanski F16 oborio 3 Mig/a ...
(C i n i k, 27. februar 2019 07:59)

Kako sad 3 kad pise 2? A juce indijci isli Miragima. Ovde nije jasno da li je Pakistan upao ili je Indija ponovo htel u Pakistan.

Aleksandar

pre 5 godina

@(aca, 27. februar 2019 07:54)

Nije to nikakav problem jer su se i Ameri i Rusi dobro potrudili da ni Indija ni Pakistan nemaju načina da pošalju nuklearne bojeve glave ni na koga sem na prve komšije. Džaba ti svo nuklearno oružje na planeti ako možeš da ga aktiviraš samo u svom dvorištu...

Mihailo

pre 5 godina

SEPECAT Jaguar, MiG -21 i F-16. Francusko-engleski, ruski i američki avion. Pa nek se debili raduju, svi oni koji samo čekaju da saznaju šta je sve oboreno. Ovde će glavna tema biti šta je jedna strana oborila drugoj...

Omon

pre 5 godina

Pa kad Indija kupuje avione od Francuza uz dilove umesto oprobane Suhoje.
(maestro i mandolina, 27. februar 2019 07:53)

Upravo suprotno - Pakistanski F16 je oborio Indijske Su -30 mk2
Imaš na You Tube emisiju uživo

JaPaJa

pre 5 godina

"Ko je njima dozvolio da naprave nuklearne bombe ?"

Nuklearno oružje je pod kontrolom Enleske,Francuske i USA na obe strane.Tako da nema opasnosti

SamoDaKazem

pre 5 godina

@Koji tipovi aviona su bili u okršaju, da li se zna?
Milorad
Ne navodi se sa cim su oboreni, a u pitanu su indijske MiG-21-ice.
Naisao sam i na vesti gde indijci tvrde da su oborili jedan pakistanski f-16!? Ko ce ga znati...
Ne mora da znaci da su pakistanci oborili indijce sa avionima, mogli su ih oboriti i sa PVO sistemima, s'ozirom na topografiju terena mogli su ih oboriti cak i PV topovima (ako su indijci jurili pakistanske avione pa ovi uleteli u zamku)
Ima da se nadje vest sa nekoliko razlicitih izvora.

Samosvesna gradjanka

pre 5 godina

Ko je njima dozvolio da naprave nuklearne bombe ?
(Maximus Decimus Meridius, 27. februar 2019 08:01)


Kada su Indija i Pakistan (Pakistan je do kraja četrdesetih godina prošlog veka bio autohtoni deo Indije) napravili atomske bombe, nije bilo nikakve svetske organizacije (Ujedinjene nacije time nisu mogle da se bave, zbog tadašnjih geopolitičkih razloga) koja je mogla to zabrani.

Citalac

pre 5 godina

Indija ima saroliko vazduhovplovstvo kao i pakistan, ali mislim da su oboreni mirazi. Za pakistan pretpostavljam da koristi neke stare f16 i neke kineske verzije migova posto ni kinezi ne mirisu indijce. Indija ima od ruskih migova i suhoja do evropskih eurofajtera i miraza, uz po nekog amera.

Petar S.

pre 5 godina

Indija je u zadnje vreme pocela da se "glupira" sa svojom odbranom. Poceli su da kupuju oruzije po politickoj liniji.

Zadnja vest je da su sa Amerikancima potpisali ugovor da PROIZVODE F16 falcon u Indiji koji ce se zvati F21.

Jasno je da ce Kina biti prirodan saveznik Pakistana, a ako se I dija jos vise priblizi Americi imace i Rusiju protiv sebe.

Takodje je interesantno da je Pakisran bio zaiteresovan za kupovi u srpske samododne haubice Nora B52 od 155mm.

gotivno

pre 5 godina

U Indiji su ove godine izbori i oni na isti nacin kao i nasi glasove osiguravaju incidentima a Kasmir je idealan, kao kod nas Kosovo. Sad jedino sto Indija ima SAD kao saveznika pa Pakistan i nema neke sanse.

Јабучило

pre 5 godina

Ušli u Indijski vazdušni prostor, oborili 2 aviona i zarobili pilota? Nesto mi je nelogično?
(mica2, 27. februar 2019 08:23)

Ако је погранични сукоб, и није. Прелетели границу, почела борба, а индијски авион пао са погрешне стране границе.

Perica

pre 5 godina

Koji tipovi aviona su bili u okršaju, da li se zna?
(Milorad, 27. februar 2019 07:57)

Nikakvi.

Pao je jedan indijski Mi-17 helikopter (oboren ili pao zbog tehničkih problema - ne zna se).

Nema oborenih aviona ni sa jedne strane.

Matori Kesa

pre 5 godina

Bezbroj slucajeva - Ovi leteli Ka, a Oni digli avione ?! To besmisleno dizanje kao da nesto sprecis a u medjunarodnom prostoru sluzi izgleda da novine imaju sta pisati - Indija je dobila po usima u svom vazdusnom prostoru tako da ce sada biti vrlo zanimljivo - nikada nisam verovao u vojnu snagu Indije !

Aleksandar

pre 5 godina

@(aca, 27. februar 2019 07:54)

Nije to nikakav problem jer su se i Ameri i Rusi dobro potrudili da ni Indija ni Pakistan nemaju načina da pošalju nuklearne bojeve glave ni na koga sem na prve komšije. Džaba ti svo nuklearno oružje na planeti ako možeš da ga aktiviraš samo u svom dvorištu...

cane

pre 5 godina

Nije to nikakav problem jer su se i Ameri i Rusi dobro potrudili da ni Indija ni Pakistan nemaju načina da pošalju nuklearne bojeve glave ni na koga sem na prve komšije. Džaba ti svo nuklearno oružje na planeti ako možeš da ga aktiviraš samo u svom dvorištu...
(Aleksandar, 27. februar 2019 08:25)

Stvarno nemogu da verujem da neko može ovako nešto glupo da napiše. Zar je bitno u kom delu planete se aktivira na već osakaćenu Zemlju koju smo prisvojili i mislimo da pripada samo nama. Ma ko j.... buduće generacije. ?

Citalac

pre 5 godina

Indija ima saroliko vazduhovplovstvo kao i pakistan, ali mislim da su oboreni mirazi. Za pakistan pretpostavljam da koristi neke stare f16 i neke kineske verzije migova posto ni kinezi ne mirisu indijce. Indija ima od ruskih migova i suhoja do evropskih eurofajtera i miraza, uz po nekog amera.

Matori Kesa

pre 5 godina

Bezbroj slucajeva - Ovi leteli Ka, a Oni digli avione ?! To besmisleno dizanje kao da nesto sprecis a u medjunarodnom prostoru sluzi izgleda da novine imaju sta pisati - Indija je dobila po usima u svom vazdusnom prostoru tako da ce sada biti vrlo zanimljivo - nikada nisam verovao u vojnu snagu Indije !

istina

pre 5 godina

Citajuci ovde komentare. Nazalost vecina bi i jedva cekala rat izmedju dvije zemlje. Da bi se moglo komentarisati koji su uspesniji avioni.. Pa gdje je ovaj svijet otisao majko mila.. Ko god prizeljkuje rat u avliju mu dosao...

Mihailo

pre 5 godina

SEPECAT Jaguar, MiG -21 i F-16. Francusko-engleski, ruski i američki avion. Pa nek se debili raduju, svi oni koji samo čekaju da saznaju šta je sve oboreno. Ovde će glavna tema biti šta je jedna strana oborila drugoj...

Maslačak

pre 5 godina

I za koga da navijamo, i jedni i drugi su nasa braca.
(Doc, 27. februar 2019 09:20)

To je bar lako: kao i uvek, navijaćemo za stranu koju podržava Rusija i protiv onih drugih.

Pošto Indija ima prilično mnogo ruskog naoružanja, a Pakistan vrlo malo, može se reći da Rusija podržava Indiju. Prema tome, Indijci su "naši", a Pakistanci nisu, odnosno za nas su Idijci dobri momci i pravedna strana, a Pakistanci loši momci i fuj. Jasno?

vladimir

pre 5 godina

Pa kad Indija kupuje avione od Francuza uz dilove umesto oprobane Suhoje.
(maestro i mandolina, 27. februar 2019 07:53

Буразеру,они САМИ СКЛАПАЈУ "сухоје" код себе,у својој авио-фабрици!...МКИ верзија сухоја Су-33!....нарихтан баш за њих,по њиховим потребсма...Руси им испоруче моторе,авионику и авион у деловима,они га само склопе...

Nemanja

pre 5 godina

@ Pakistanski F16 oborio 3 Mig/a ...
(C i n i k, 27. februar 2019 07:59)

Kako sad 3 kad pise 2? A juce indijci isli Miragima. Ovde nije jasno da li je Pakistan upao ili je Indija ponovo htel u Pakistan.

Marin

pre 5 godina

Mene jedino i iskreno brine šta će naši balkanski poglavice ako ovo krene u Aziji. Iskreno više neće nikoga biti briga za ovaj naš zadnjinasvirali kutak.
Više nikoga neće biti briga ni za ustaše ni četnike ni partizane ni balije i ostale. Kao kada dođe tuča i bura pa se čitava obitelj zgrije pod dekicom.Sve mi dođe da poželim takav scenario

Aleksandar

pre 5 godina

@(cane, 27. februar 2019 09:20)

Bitno je i te kako - prvo, sve i da i Indija i Pakistan aktiviraju sve ono što imaju do tebe će doći radijacije taman koliko i od Fukušime - nuklearno oružje se ne pravi da raspršuje radijaciju već da što efikasnije oslobodi ogromnu količinu energije radi razaranja.

Drugo, ako imaš nešto tako razorno a možeš da ga upotrebiš samo u komšijskom dvorištu pretpostavka je da ga nećeš upotrebiti jer ćeš zajedno sa komšijom i ti da stradaš - ni Pakistan ni Indija nisu baš tako male zemlje da mogu sebi da priušte totalne ludake na čelu, pa čak ni Severna Koreja ne bi priuštila sebi zato posle onolikog busanja da će razoriti Seul podvijaju rep.

Treće, od svog sakaćenja planete koje smo učinili svi naši izleti u nuklearnu fisiju, od eksperimentalnih reaktora, preko elektrana do nuklearnog oružja ne ulaze ni u domen statističke greške.

Tako da - ne beri brigu, to što oni imaju nuklearno oružje na tebe ne može ama baš nikako da utiče, zabrini se kad počnu Rusija i Amerika da šilje alatke - do čega nikada neće doći jer, opet, ni oni nisu ludi bez obzira kakve vlažne snove da sanjaju srpski internet komentatori i vanserijski geostratezi (čitaj: ljubitelji filma 'Tri karte za Holivud').

Kiki

pre 5 godina

@Berkut Orao

U potpunom dimu informacija, nadjoh da su oboreni Mirazi, a da su Indusi kao odgovor poslali Suhoje "u pojacanje" ali su F-16 otisli zbog manjeg broja. Navodno je poslano 12 Miraza i 3 Suhoja kao podrska, a nekoliko F-16 su utekli...

Verovatno se ovde navija za opremu, svi smo pomalo poznavaoci, ali mislim da odlucuje obucenost pilota... Kladim se u bubreg da Rusi ne voze isto kao Indijci, a ni Ameri kao Pakistanci...

gotivno

pre 5 godina

U Indiji su ove godine izbori i oni na isti nacin kao i nasi glasove osiguravaju incidentima a Kasmir je idealan, kao kod nas Kosovo. Sad jedino sto Indija ima SAD kao saveznika pa Pakistan i nema neke sanse.

Berkut Orao

pre 5 godina

Ušli u Indijski vazdušni prostor, oborili 2 aviona i zarobili pilota? Nesto mi je nelogično?
(mica2, 27. februar 2019 08:23)

Sukob u kom su oboreni avioni se nije desio u vazdušnom prostoru Indije to su dezinformacije.

Jesu Pakistanci prvo ušli u vazdušni prostor Indije sa tri aviona ali su ga brzo napustili.

Indijski avioni su oboreni iznad Kašmira,takođe im je oboren i helikopter Mi -17 a zarobljena su im i dva pilota.

Pakistan je koristio stare verzije F16 a Indija Suhoje Su 30 mk2.

E sad poslednja vest pre 45 minita je da je Indijska PVO oborila jedan Pakistanski F16.

Biće tu puno dezinformacija sa obe strane.
Do sada je samo Pakistan objavio snimke srušenih Suhoja sa zastavom Indije na repu,dva uhapšena pilota i jednog helikoptera

Sanitär und Heiztechnik GmbH

pre 5 godina

Pakistanci su dosta odmereniji, retko napadaju, ali uvek imaju spreman odgovor. Indusi su mnogo vođeni emocijama, njihovi lokalni političari grade karijere na mržnji prema Pakistancima.

MadMax

pre 5 godina

Nezvanično, Pakistan je oborio jednog ili dva MiG-a 21. Takođe je pao i helikopter Indije Mi 17 na teritoriji Indije ali nije jasno da li je oboren ili je u pitanju tehnički kvar. Indijski general je potvrdio obaranje njihovih aviona i izjavio je da je Indija navodno oborila jedan F 16 C/D.

Petar S.

pre 5 godina

Indija je u zadnje vreme pocela da se "glupira" sa svojom odbranom. Poceli su da kupuju oruzije po politickoj liniji.

Zadnja vest je da su sa Amerikancima potpisali ugovor da PROIZVODE F16 falcon u Indiji koji ce se zvati F21.

Jasno je da ce Kina biti prirodan saveznik Pakistana, a ako se I dija jos vise priblizi Americi imace i Rusiju protiv sebe.

Takodje je interesantno da je Pakisran bio zaiteresovan za kupovi u srpske samododne haubice Nora B52 od 155mm.

Јабучило

pre 5 godina

Ušli u Indijski vazdušni prostor, oborili 2 aviona i zarobili pilota? Nesto mi je nelogično?
(mica2, 27. februar 2019 08:23)

Ако је погранични сукоб, и није. Прелетели границу, почела борба, а индијски авион пао са погрешне стране границе.

paja

pre 5 godina

Na slici je oboreni indijski Jaguar, a Pakistanci su pokazali i fotografiju unistenog MiG-27. Po svoj prilici pakistanski F-16 su presreli indijske avione koji su poslati u bombardovanje jer su i Jaguar i MiG-27 primarno jurisni avioni.

JaPaJa

pre 5 godina

"Ko je njima dozvolio da naprave nuklearne bombe ?"

Nuklearno oružje je pod kontrolom Enleske,Francuske i USA na obe strane.Tako da nema opasnosti

SamoDaKazem

pre 5 godina

@Koji tipovi aviona su bili u okršaju, da li se zna?
Milorad
Ne navodi se sa cim su oboreni, a u pitanu su indijske MiG-21-ice.
Naisao sam i na vesti gde indijci tvrde da su oborili jedan pakistanski f-16!? Ko ce ga znati...
Ne mora da znaci da su pakistanci oborili indijce sa avionima, mogli su ih oboriti i sa PVO sistemima, s'ozirom na topografiju terena mogli su ih oboriti cak i PV topovima (ako su indijci jurili pakistanske avione pa ovi uleteli u zamku)
Ima da se nadje vest sa nekoliko razlicitih izvora.

dragan

pre 5 godina

Pre desetak godina mozda i vise bio je dobar clana u Nacionalnogj Geografiji kako je pupak Azije, a time i sveta izmedju Paksitana i Indije i da kao takvo nosi veliku neizvesnost.

Omon

pre 5 godina

Pa kad Indija kupuje avione od Francuza uz dilove umesto oprobane Suhoje.
(maestro i mandolina, 27. februar 2019 07:53)

Upravo suprotno - Pakistanski F16 je oborio Indijske Su -30 mk2
Imaš na You Tube emisiju uživo

Samosvesna gradjanka

pre 5 godina

Ko je njima dozvolio da naprave nuklearne bombe ?
(Maximus Decimus Meridius, 27. februar 2019 08:01)


Kada su Indija i Pakistan (Pakistan je do kraja četrdesetih godina prošlog veka bio autohtoni deo Indije) napravili atomske bombe, nije bilo nikakve svetske organizacije (Ujedinjene nacije time nisu mogle da se bave, zbog tadašnjih geopolitičkih razloga) koja je mogla to zabrani.

gojko 12

pre 5 godina

Indija je jača od Pakistana. Ima ih 1,4 miljarde a Pakistanaca samo 200 milijuna. To je 7 puta više vojnika.
(Coolio, 27. februar 2019 10:12)

Na papiru tako piše...na terenu se stvari obično odvijaju drugačije.

UDBA

pre 5 godina

Oborena su dva stara Mig-21 i koliko se ja razumijem u vojne strategije, ovi stari avioni nisu slucajno poslati tamo. Poslati su kao glineni golubovi da bi prosli kako su i prosli, a da bi steta bila sto manja. Pakistan se samo upecao, a Indija dobila izgovor za intervenciju i dobro ce doci za izbore koji su ove godine u Indiji.

Nikola

pre 5 godina

@stanko
Za s-400 je samo potpisan sporazum, nije isporucen.

Inace treba na sve ovo gledati sa rezervom. Toliko lazu i jedni i drugi, mislim i na obican narod i na medije i na zvanicnike, i moram da upottebim ovako grubu rijec. Tamo kod njih traje rat izmisljanja, ko ce bolje da izmisli nesta. Takaav su narod, nije dzabe bolivud onakkav kakav je, a Pakistanci su im komsije i prakticni isti narod. Tako da treba sacekati par dana i mozda tada imati prave informacije oko toga sta se desava.

geopolitik

pre 5 godina

Verovatno se ovde navija za opremu, svi smo pomalo poznavaoci, ali mislim da odlucuje obucenost pilota... Kladim se u bubreg da Rusi ne voze isto kao Indijci, a ni Ameri kao Pakistanci...
(Kiki, 27. februar 2019 10:00

Več dugo godina odlučuje samo ko ima bolju elektroniku i radare!

laki

pre 5 godina

oborena su dva indijska Jaguara, pao je jedan helikopter mi-17 blizu kasmira ali na teritoriji indije, i posljedna je informacija da je oboren jedan pakistanski F-16 od strane indijske PVO!

Sajo

pre 5 godina

@Aleksandar

Super je ono "nuklearna velesila"... Mi F-16 vi Suhoje...

Sve to lici na ono "moj tata veci od tvog tate"... Zaboravlja se stanje tehnike (avioni), obucenost pilota, strucnost (bombe), nivo tehnologije, napredak... U svetu se prodaje ostarela tehnologija (obe zemlje imaju pecinske atomske bombe iz 12og veka), nikad se nikome ne prodaje, recimo, zadnja verzija Suhoja ili F-35...

Ako je shofer F-16 naopravio glup potez, a vozac MIG-21 imao srece - skinuce ga k'o krusku, a da to nema blage veze sa napretkom americke i ruske tehnologije, koliko god mi, na zemlji, navijali.

Dakle, Ako Djokovic ima manje kilograma od Federera trebalo bi da izgubi, onda da vidimo povrsinu reketâ, velicinu patika...

rutinski

pre 5 godina

@Petar S
Indija je pocela OZBILJNO da razmislja o svojoj odbrani. Dokaz za to je danasnji sukob.
Oni su decenijama kupovali ruske avione, migove i suhoje, a sada su konacno shvatili koliko su ti avioni slabiji od zapadnih. Evo danas je pakistanski F-16 unistio tri indijska Su-30 MK2.
Nije ni cudo sto Indijci zele da nabave 400 aviona F-16. Neuporedivo su bolji od bilo kojeg ruskog aviona. Indiju uopste ne zanima hoce li imati Rusiju protiv sebe. Indijsko RV je modernije od ruskog, imaju vise novca i sto je najzanimljivije, imaju vise modernijih suhoja nego Rusi, jer Rusi nemaju para za proizvodnju.

Locutus

pre 5 godina

To je bar lako: kao i uvek, navijaćemo za stranu koju podržava Rusija i protiv onih drugih.

Pošto Indija ima prilično mnogo ruskog naoružanja, a Pakistan vrlo malo, može se reći da Rusija podržava Indiju. Prema tome, Indijci su "naši", a Pakistanci nisu, odnosno za nas su Idijci dobri momci i pravedna strana, a Pakistanci loši momci i fuj. Jasno?
(Maslačak, 27. februar 2019 10:07)

Da malo zakomplikujemo situaciju. Kina podržava Pakistan i u prilično je lošim odnosima sa Indijom još od rata za Tibet. Mi volimo Kineze, a Rusi i Kinezi su kao "dva oka u glavi". Za koga sad navijati?!

Perica

pre 5 godina

Koji tipovi aviona su bili u okršaju, da li se zna?
(Milorad, 27. februar 2019 07:57)

Nikakvi.

Pao je jedan indijski Mi-17 helikopter (oboren ili pao zbog tehničkih problema - ne zna se).

Nema oborenih aviona ni sa jedne strane.

rutinski

pre 5 godina

@Nikola
Alo, kakvo cekanje, sta pricas ti? Unisteni su indijski avioni, oborili ih Pakistanci, to nigde nije sporno. Nego, sta je s indijskim S-300, ne kazes nista?

Sanitär und Heiztechnik GmbH

pre 5 godina

Pakistanci su dosta odmereniji, retko napadaju, ali uvek imaju spreman odgovor. Indusi su mnogo vođeni emocijama, njihovi lokalni političari grade karijere na mržnji prema Pakistancima.

gotivno

pre 5 godina

U Indiji su ove godine izbori i oni na isti nacin kao i nasi glasove osiguravaju incidentima a Kasmir je idealan, kao kod nas Kosovo. Sad jedino sto Indija ima SAD kao saveznika pa Pakistan i nema neke sanse.

Omon

pre 5 godina

Pa kad Indija kupuje avione od Francuza uz dilove umesto oprobane Suhoje.
(maestro i mandolina, 27. februar 2019 07:53)

Upravo suprotno - Pakistanski F16 je oborio Indijske Su -30 mk2
Imaš na You Tube emisiju uživo

Perica

pre 5 godina

Koji tipovi aviona su bili u okršaju, da li se zna?
(Milorad, 27. februar 2019 07:57)

Nikakvi.

Pao je jedan indijski Mi-17 helikopter (oboren ili pao zbog tehničkih problema - ne zna se).

Nema oborenih aviona ni sa jedne strane.

Petar S.

pre 5 godina

Indija je u zadnje vreme pocela da se "glupira" sa svojom odbranom. Poceli su da kupuju oruzije po politickoj liniji.

Zadnja vest je da su sa Amerikancima potpisali ugovor da PROIZVODE F16 falcon u Indiji koji ce se zvati F21.

Jasno je da ce Kina biti prirodan saveznik Pakistana, a ako se I dija jos vise priblizi Americi imace i Rusiju protiv sebe.

Takodje je interesantno da je Pakisran bio zaiteresovan za kupovi u srpske samododne haubice Nora B52 od 155mm.

Maslačak

pre 5 godina

I za koga da navijamo, i jedni i drugi su nasa braca.
(Doc, 27. februar 2019 09:20)

To je bar lako: kao i uvek, navijaćemo za stranu koju podržava Rusija i protiv onih drugih.

Pošto Indija ima prilično mnogo ruskog naoružanja, a Pakistan vrlo malo, može se reći da Rusija podržava Indiju. Prema tome, Indijci su "naši", a Pakistanci nisu, odnosno za nas su Idijci dobri momci i pravedna strana, a Pakistanci loši momci i fuj. Jasno?

Matori Kesa

pre 5 godina

Bezbroj slucajeva - Ovi leteli Ka, a Oni digli avione ?! To besmisleno dizanje kao da nesto sprecis a u medjunarodnom prostoru sluzi izgleda da novine imaju sta pisati - Indija je dobila po usima u svom vazdusnom prostoru tako da ce sada biti vrlo zanimljivo - nikada nisam verovao u vojnu snagu Indije !

cane

pre 5 godina

Nije to nikakav problem jer su se i Ameri i Rusi dobro potrudili da ni Indija ni Pakistan nemaju načina da pošalju nuklearne bojeve glave ni na koga sem na prve komšije. Džaba ti svo nuklearno oružje na planeti ako možeš da ga aktiviraš samo u svom dvorištu...
(Aleksandar, 27. februar 2019 08:25)

Stvarno nemogu da verujem da neko može ovako nešto glupo da napiše. Zar je bitno u kom delu planete se aktivira na već osakaćenu Zemlju koju smo prisvojili i mislimo da pripada samo nama. Ma ko j.... buduće generacije. ?

Samosvesna gradjanka

pre 5 godina

Ko je njima dozvolio da naprave nuklearne bombe ?
(Maximus Decimus Meridius, 27. februar 2019 08:01)


Kada su Indija i Pakistan (Pakistan je do kraja četrdesetih godina prošlog veka bio autohtoni deo Indije) napravili atomske bombe, nije bilo nikakve svetske organizacije (Ujedinjene nacije time nisu mogle da se bave, zbog tadašnjih geopolitičkih razloga) koja je mogla to zabrani.

JaPaJa

pre 5 godina

"Ko je njima dozvolio da naprave nuklearne bombe ?"

Nuklearno oružje je pod kontrolom Enleske,Francuske i USA na obe strane.Tako da nema opasnosti

Berkut Orao

pre 5 godina

Ušli u Indijski vazdušni prostor, oborili 2 aviona i zarobili pilota? Nesto mi je nelogično?
(mica2, 27. februar 2019 08:23)

Sukob u kom su oboreni avioni se nije desio u vazdušnom prostoru Indije to su dezinformacije.

Jesu Pakistanci prvo ušli u vazdušni prostor Indije sa tri aviona ali su ga brzo napustili.

Indijski avioni su oboreni iznad Kašmira,takođe im je oboren i helikopter Mi -17 a zarobljena su im i dva pilota.

Pakistan je koristio stare verzije F16 a Indija Suhoje Su 30 mk2.

E sad poslednja vest pre 45 minita je da je Indijska PVO oborila jedan Pakistanski F16.

Biće tu puno dezinformacija sa obe strane.
Do sada je samo Pakistan objavio snimke srušenih Suhoja sa zastavom Indije na repu,dva uhapšena pilota i jednog helikoptera

Aleksandar

pre 5 godina

@(aca, 27. februar 2019 07:54)

Nije to nikakav problem jer su se i Ameri i Rusi dobro potrudili da ni Indija ni Pakistan nemaju načina da pošalju nuklearne bojeve glave ni na koga sem na prve komšije. Džaba ti svo nuklearno oružje na planeti ako možeš da ga aktiviraš samo u svom dvorištu...

Citalac

pre 5 godina

Indija ima saroliko vazduhovplovstvo kao i pakistan, ali mislim da su oboreni mirazi. Za pakistan pretpostavljam da koristi neke stare f16 i neke kineske verzije migova posto ni kinezi ne mirisu indijce. Indija ima od ruskih migova i suhoja do evropskih eurofajtera i miraza, uz po nekog amera.

Marin

pre 5 godina

Mene jedino i iskreno brine šta će naši balkanski poglavice ako ovo krene u Aziji. Iskreno više neće nikoga biti briga za ovaj naš zadnjinasvirali kutak.
Više nikoga neće biti briga ni za ustaše ni četnike ni partizane ni balije i ostale. Kao kada dođe tuča i bura pa se čitava obitelj zgrije pod dekicom.Sve mi dođe da poželim takav scenario

Aleksandar

pre 5 godina

@(cane, 27. februar 2019 09:20)

Bitno je i te kako - prvo, sve i da i Indija i Pakistan aktiviraju sve ono što imaju do tebe će doći radijacije taman koliko i od Fukušime - nuklearno oružje se ne pravi da raspršuje radijaciju već da što efikasnije oslobodi ogromnu količinu energije radi razaranja.

Drugo, ako imaš nešto tako razorno a možeš da ga upotrebiš samo u komšijskom dvorištu pretpostavka je da ga nećeš upotrebiti jer ćeš zajedno sa komšijom i ti da stradaš - ni Pakistan ni Indija nisu baš tako male zemlje da mogu sebi da priušte totalne ludake na čelu, pa čak ni Severna Koreja ne bi priuštila sebi zato posle onolikog busanja da će razoriti Seul podvijaju rep.

Treće, od svog sakaćenja planete koje smo učinili svi naši izleti u nuklearnu fisiju, od eksperimentalnih reaktora, preko elektrana do nuklearnog oružja ne ulaze ni u domen statističke greške.

Tako da - ne beri brigu, to što oni imaju nuklearno oružje na tebe ne može ama baš nikako da utiče, zabrini se kad počnu Rusija i Amerika da šilje alatke - do čega nikada neće doći jer, opet, ni oni nisu ludi bez obzira kakve vlažne snove da sanjaju srpski internet komentatori i vanserijski geostratezi (čitaj: ljubitelji filma 'Tri karte za Holivud').

vladimir

pre 5 godina

Pa kad Indija kupuje avione od Francuza uz dilove umesto oprobane Suhoje.
(maestro i mandolina, 27. februar 2019 07:53

Буразеру,они САМИ СКЛАПАЈУ "сухоје" код себе,у својој авио-фабрици!...МКИ верзија сухоја Су-33!....нарихтан баш за њих,по њиховим потребсма...Руси им испоруче моторе,авионику и авион у деловима,они га само склопе...

MadMax

pre 5 godina

Nezvanično, Pakistan je oborio jednog ili dva MiG-a 21. Takođe je pao i helikopter Indije Mi 17 na teritoriji Indije ali nije jasno da li je oboren ili je u pitanju tehnički kvar. Indijski general je potvrdio obaranje njihovih aviona i izjavio je da je Indija navodno oborila jedan F 16 C/D.

Nemanja

pre 5 godina

@ Pakistanski F16 oborio 3 Mig/a ...
(C i n i k, 27. februar 2019 07:59)

Kako sad 3 kad pise 2? A juce indijci isli Miragima. Ovde nije jasno da li je Pakistan upao ili je Indija ponovo htel u Pakistan.

rutinski

pre 5 godina

@Petar S
Indija je pocela OZBILJNO da razmislja o svojoj odbrani. Dokaz za to je danasnji sukob.
Oni su decenijama kupovali ruske avione, migove i suhoje, a sada su konacno shvatili koliko su ti avioni slabiji od zapadnih. Evo danas je pakistanski F-16 unistio tri indijska Su-30 MK2.
Nije ni cudo sto Indijci zele da nabave 400 aviona F-16. Neuporedivo su bolji od bilo kojeg ruskog aviona. Indiju uopste ne zanima hoce li imati Rusiju protiv sebe. Indijsko RV je modernije od ruskog, imaju vise novca i sto je najzanimljivije, imaju vise modernijih suhoja nego Rusi, jer Rusi nemaju para za proizvodnju.

dragan

pre 5 godina

Pre desetak godina mozda i vise bio je dobar clana u Nacionalnogj Geografiji kako je pupak Azije, a time i sveta izmedju Paksitana i Indije i da kao takvo nosi veliku neizvesnost.

istina

pre 5 godina

Citajuci ovde komentare. Nazalost vecina bi i jedva cekala rat izmedju dvije zemlje. Da bi se moglo komentarisati koji su uspesniji avioni.. Pa gdje je ovaj svijet otisao majko mila.. Ko god prizeljkuje rat u avliju mu dosao...

paja

pre 5 godina

Na slici je oboreni indijski Jaguar, a Pakistanci su pokazali i fotografiju unistenog MiG-27. Po svoj prilici pakistanski F-16 su presreli indijske avione koji su poslati u bombardovanje jer su i Jaguar i MiG-27 primarno jurisni avioni.

geopolitik

pre 5 godina

Verovatno se ovde navija za opremu, svi smo pomalo poznavaoci, ali mislim da odlucuje obucenost pilota... Kladim se u bubreg da Rusi ne voze isto kao Indijci, a ni Ameri kao Pakistanci...
(Kiki, 27. februar 2019 10:00

Več dugo godina odlučuje samo ko ima bolju elektroniku i radare!

UDBA

pre 5 godina

Oborena su dva stara Mig-21 i koliko se ja razumijem u vojne strategije, ovi stari avioni nisu slucajno poslati tamo. Poslati su kao glineni golubovi da bi prosli kako su i prosli, a da bi steta bila sto manja. Pakistan se samo upecao, a Indija dobila izgovor za intervenciju i dobro ce doci za izbore koji su ove godine u Indiji.

Mihailo

pre 5 godina

SEPECAT Jaguar, MiG -21 i F-16. Francusko-engleski, ruski i američki avion. Pa nek se debili raduju, svi oni koji samo čekaju da saznaju šta je sve oboreno. Ovde će glavna tema biti šta je jedna strana oborila drugoj...

Јабучило

pre 5 godina

Ušli u Indijski vazdušni prostor, oborili 2 aviona i zarobili pilota? Nesto mi je nelogično?
(mica2, 27. februar 2019 08:23)

Ако је погранични сукоб, и није. Прелетели границу, почела борба, а индијски авион пао са погрешне стране границе.

Kiki

pre 5 godina

@Berkut Orao

U potpunom dimu informacija, nadjoh da su oboreni Mirazi, a da su Indusi kao odgovor poslali Suhoje "u pojacanje" ali su F-16 otisli zbog manjeg broja. Navodno je poslano 12 Miraza i 3 Suhoja kao podrska, a nekoliko F-16 su utekli...

Verovatno se ovde navija za opremu, svi smo pomalo poznavaoci, ali mislim da odlucuje obucenost pilota... Kladim se u bubreg da Rusi ne voze isto kao Indijci, a ni Ameri kao Pakistanci...

laki

pre 5 godina

oborena su dva indijska Jaguara, pao je jedan helikopter mi-17 blizu kasmira ali na teritoriji indije, i posljedna je informacija da je oboren jedan pakistanski F-16 od strane indijske PVO!

Sajo

pre 5 godina

@Aleksandar

Super je ono "nuklearna velesila"... Mi F-16 vi Suhoje...

Sve to lici na ono "moj tata veci od tvog tate"... Zaboravlja se stanje tehnike (avioni), obucenost pilota, strucnost (bombe), nivo tehnologije, napredak... U svetu se prodaje ostarela tehnologija (obe zemlje imaju pecinske atomske bombe iz 12og veka), nikad se nikome ne prodaje, recimo, zadnja verzija Suhoja ili F-35...

Ako je shofer F-16 naopravio glup potez, a vozac MIG-21 imao srece - skinuce ga k'o krusku, a da to nema blage veze sa napretkom americke i ruske tehnologije, koliko god mi, na zemlji, navijali.

Dakle, Ako Djokovic ima manje kilograma od Federera trebalo bi da izgubi, onda da vidimo povrsinu reketâ, velicinu patika...

rutinski

pre 5 godina

@Nikola
Alo, kakvo cekanje, sta pricas ti? Unisteni su indijski avioni, oborili ih Pakistanci, to nigde nije sporno. Nego, sta je s indijskim S-300, ne kazes nista?

gojko 12

pre 5 godina

Indija je jača od Pakistana. Ima ih 1,4 miljarde a Pakistanaca samo 200 milijuna. To je 7 puta više vojnika.
(Coolio, 27. februar 2019 10:12)

Na papiru tako piše...na terenu se stvari obično odvijaju drugačije.

SamoDaKazem

pre 5 godina

@Koji tipovi aviona su bili u okršaju, da li se zna?
Milorad
Ne navodi se sa cim su oboreni, a u pitanu su indijske MiG-21-ice.
Naisao sam i na vesti gde indijci tvrde da su oborili jedan pakistanski f-16!? Ko ce ga znati...
Ne mora da znaci da su pakistanci oborili indijce sa avionima, mogli su ih oboriti i sa PVO sistemima, s'ozirom na topografiju terena mogli su ih oboriti cak i PV topovima (ako su indijci jurili pakistanske avione pa ovi uleteli u zamku)
Ima da se nadje vest sa nekoliko razlicitih izvora.

Locutus

pre 5 godina

To je bar lako: kao i uvek, navijaćemo za stranu koju podržava Rusija i protiv onih drugih.

Pošto Indija ima prilično mnogo ruskog naoružanja, a Pakistan vrlo malo, može se reći da Rusija podržava Indiju. Prema tome, Indijci su "naši", a Pakistanci nisu, odnosno za nas su Idijci dobri momci i pravedna strana, a Pakistanci loši momci i fuj. Jasno?
(Maslačak, 27. februar 2019 10:07)

Da malo zakomplikujemo situaciju. Kina podržava Pakistan i u prilično je lošim odnosima sa Indijom još od rata za Tibet. Mi volimo Kineze, a Rusi i Kinezi su kao "dva oka u glavi". Za koga sad navijati?!

Nikola

pre 5 godina

@stanko
Za s-400 je samo potpisan sporazum, nije isporucen.

Inace treba na sve ovo gledati sa rezervom. Toliko lazu i jedni i drugi, mislim i na obican narod i na medije i na zvanicnike, i moram da upottebim ovako grubu rijec. Tamo kod njih traje rat izmisljanja, ko ce bolje da izmisli nesta. Takaav su narod, nije dzabe bolivud onakkav kakav je, a Pakistanci su im komsije i prakticni isti narod. Tako da treba sacekati par dana i mozda tada imati prave informacije oko toga sta se desava.