Novi potres u Evropskoj uniji zbog Venecuele

Šef Evropske narodne partije i kandidat za predsednika EK Manfred Veber negodovao je zbog podrške grčkog premijera Aleksisa Ciprasa Nikolasu Maduru.

Izvor: B92

Petak, 08.02.2019.

16:45

Novi potres u Evropskoj uniji zbog Venecuele
Tanjug / AP / Yorgos Karahalis

Veber je tokom sastanka sa liderom najveće opozicione grčke stranke Nove demokratije Kiriakisom Micotakisem izjavio da grčki premijer blokira zajedničku evropsku spoljnu politiku.

„Grčka vlada sa Ciprasom na čelu mora da odgovori na pitanje zašto blokira inicijative na evropskom nivou za podršku snaga u Venecueli koji se bore za demokratsku Venecuelu. Na ovo pitanje Cipras mora da odgovori“, istakao je Veber.i naveo da zbog ovakvih slučajeva EU mora da promeni mehanizam donošenja odluke u spoljnim poslovima - da uspostavi proces donošenja odluke većinom, a ne jednoglasno, kakva je sada praksa.

„To vodi do situacije u kojoj više nećemo biti u rukama vlada, kao u Grčkoj, koje očito imaju više kontakata sa Vladimirom Putinom i Madurom, nego sa slobodnim svetom demokraskih zemalja“, kazao je Veber, a prenose grčki mediji.

Istovremeno, juče je i bugarski predsednik Rumen Radev poručio bugarskoj vladi da se ne meša u političku krizu u Venecueli i da ne podržava stav određenih zemalja članica EU o priznanju samoproglašenog Huana Gvaida za predsednika ove latinoameričke države jer, kako on navodi, takve odluke ne vode u smeru mirnog rešavanja tenzija.

Evropska unija bila je na korak do usvajanje zajedničkog stava i priznanja Huana Gvaida za predsednika Venecuele, međutim Italija je uložila veto na takvu odluku.

Italija je na neformalnom sastanku šefova diplomatija država članica EU koji je održan 31. januara u Bukureštu stavila veto na saopštenje EU koje je trebalo da pročita šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i u kojem se govorilo da će EU priznati Gvaida, ako ne budu organizovani predsednički izbori".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: