"Istorijski dan"; "Čestitam, moj prijatelju"

"Danas je istorijski dan, Grčka čuva važan deo svoje istorije i naslednje drevne grčke Makedonije."

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 25.01.2019.

16:09

Foto:EPA-Nake Batev

To je poručio je grčki premijer Aleksis Cipras nakon što je u parlamentu posle 38 sati rasprave ratifikovan Sporazum iz Prespe.

Cipras je poručio da je danas ispisana "nova stranica" u istoriji Balkana.

"Mržnja nacionalističkih konflikata i argumenata ustupuće svoje mesto prijateljstvu, miru i saradnji", poručio je Cipras na svom nalogu na Tviteru, dodajući da će nove generacije u obema zemljama biti dužne onima koji su imali hrabrosti i usude da polože temelj "budućnosti mira, solidarnosti i mirne koegzistencije dva naroda".

Severna Makedonija, koja je rođena danas, biće prijateljska zemlja i saveznik Grčke, dodao je Cipras.

Grčki parlament danas je ratifikovao Prespanski sporazum, 153 poslanika podržala su sporazum, dok je 146 bilo protiv.

Premijer Makedonije Zoran Zaev čestitao je danas grčkom kolegi Aleksisu Ciprasu, kojeg je oslovio sa prijatelju, na ratifikaciji dogovora iz Prespe u parlamentu Grčke.

"Čestitam, moj prijatelju Aleksise Ciprase, zajedno sa našim narodima ispisali smo istorijsku pobedu. Neka je večan dogovor iz Prespe, neka su večni mir i progres na Balkanu i u Evropi", napisao je Zaev na svom profilu na Fejsbuku.

Zaev je poruku Ciprasu napisao na makedonskom i engleskom jeziku, uz fotografiju na kojoj su dvojica premijera u junu prošle godine nakon potpisivanja tog dogovora o rešavanju 27-godišnjeg spora oko imena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: