"Iza nasilja stoje Dodik, Lukač, Tegeltija, Kesić"

Analitičar iz Banjaluke Srđan Šušnica da iza nasilja u Banjaluci, kada je uhapšen Davor Dragičević, otac ubijenog mladića Davida Dragičevića stoji vlast.

Izvor: B92

Utorak, 25.12.2018.

23:20

Foto: Tanjug/AP/Radivoje Pavièiæ

On je rekao da su to predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, ministar policije Dragan Lukač, kandidat SNSD-a za premijera BiH Zoran Tegeltija i Nedeljko Kesić, ratni šef banjalučkog Resora državne bezbednosti.

Šušnica je na svom profilu na Fejsbuku napisao da je režim Republike Srpske za "nelegalni i kriminalni napad" na Davora Dragičevića, majku pokojnog Davida Suzanu Radanović, aktiviste Pravde za Davida, narodne poslanike, za "pravno i faktičko nasilje" nad građanima Banjaluke koristio odred jedinice za podršku Policijske uprave Doboj.

Prema njegovim rečima, Dmitar Vračar, načelnik policije u Doboju, je "po naređenju s vrha" poslao jedinicu za podršku u Banjaluku.

Dodao je da je u celu operaciju bio uključen i Borislav Šarić, načelnik Uprave za obezbeđenje ličnosti i objekata.

"Otkud uprava koja se bavi obezbeđivanjem ličnosti i objekata da se bavi operativnim radnjama van funkcionalnog mandata uprave? Pa zato jer vrh policije više nema poverenja u inspektore drugih uprava, pogotovo one koji nisu članovi i simpatizeri SNSD-a i Dodika i one koji su iz Banjaluke", napisao je Šušnica.

Prema njegovim rečima, danas su u Banjaluci prekršene sve policijske, krim-operativne i pravosudne procedure i pravila upotrebe policije i sredstava prinude.

"MUP RS je u rukama narkokartela i policijske hunte koja se odavno otela svakoj kontroli. Ova tvorevina se nije puno odmakla od svoje pučističke, zločinačke i kriminalne funkcije slugana zločinačkom režimu, ratnim zločincima i profiterima u ratu devedesetih. Razlika je samo što danas prebija, ubija, hapsi i progoni Srbe, jer je nesrbe dobrano istrebila iz Banjaluke i okoline", napisao je Šušnica.

Ocenio je da bi posle današnjeg nasilja i "divljanja režima" u RS, visoki predstavnik i OHR bez odlaganja morali smeniti Lukača, direktora policije RS i Darka Ćuluma, načelnike svih uprava, te ukinuti antidejtonsko telo koje se naziva "Savet za zaštitu ustavnog poretka RS".

"A zatim bi bez odlaganja trebali doneti zakon o policiji na državnom nivou kojom bi se sprovela reforma policije koja od 2005. stoji u fioci. Da se ta reforma desila, danas MUP RS-a ne bi bio utočište mafije i narkokartela niti oslonac jednom kriminalnom režimu. A ovakvo nasilje se ne bi moglo desiti", smatra Šušnica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: