"Pretres naredio Porošenko, to je politički pritisak"

Sveštenik Ruske pravoslavne crkve u Ukrajini izjavio je da pretres njegove kuće predstavlja "politički pritisak".

Izvor: B92

Petak, 30.11.2018.

23:11

Foto: Gettyimages

Pripadnici Ukrajinske obaveštajne agencije (SBU) ranije danas su upali u kuću oca Pavla, starešine najveće i najstarije crkve u Kijevu koja pripada Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

Otac Pavle, koji vodi Kijevsko-pečersku lavru, rekao je da je pretres naredio predsednik Ukrajine Petro Porošenko koji se zalaže za nezavisnu Ukrajinsku crkvu.

Ukrajina trenutno ima tri pravoslavne zajednice: Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Moskovske patrijaršije, koja je ostala podređena Rusiji i dva odvojena entiteta - Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Kijevske patrijaršije koju predvodi Filaret i Ukrajinsku autokefalnu pravoslavnu crkvu pod vođstvom mitropolita Makarija.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko i patrijarh carigradski Vartolomej su početkom meseca potpisali sporazum o saradnji kojim se otvara put uspostavljanju Ukrajinske pravoslavne crkve i njene nezavisnosti od Ruske pravoslavne crkve.

Ukrajinske vlasti smatraju da sveštenici Ruske pravoslavne crkve podržavaju separatiste u Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: