"Ubistvo je počinjeno na našoj teritoriji, 18 uhapšenih"

Saudijski ministar pravde kaže da se slučaj novinara Džamala Kašogija, koji je ubijen u konzulatu te zemlje u Istanbulu, dogodio na teritoriji Saudijske Arabije

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je da Nemačka ne bi trebalo da odobrava prodaju oružja Saudijskoj Arabiji do okončanja istrage o okolnostima smrti novinara Džamala Kašogija, prenosi Rojters.

Navodi se da je Mas u intervjuu nemačkom javnom televizijskom servisu rekao da nema razloga za odobravanje prodaje dokle god je i dalje nejasno šta se desilo Kašogiju.

Rojters navodi da Masova izjava deluje kao promena prošlomesečne odluke o dozvoli prodaje artiljerijskih sistema zvaničnom Rijadu.

"Tako da, dokle god je istraga u toku, dokle god ne znamo šta se tamo desilo, nema razloga za donošenje pozitivnih odluka o izvozu oružja u Saudijsku Arabiju", kazao je Mas.

On je rekao da će se tim slučajem baviti saudijski sudovi kad se okončaju sve procedure, javila je državna agencija SPA.

Saudijska Arabija je sinoć saopštila da je Kašogi ubijen u tuči sa ljudima koje je sreo u konzulatu te zemlje u Istanbulu, čime je Rijad prvi put priznao da taj novinar nije živ, nakon što je dve nedelje negirao da je umešan u njegov nestanak.

"Istraga je još u toku, a uhapšeno je 18 Saudijaca do sada", navodi se u saopštenju saudijskog tužioca i dodaje da su savetnik Kraljevskog suda Saud el Katani i zamenik direktora obaveštajne službe Ahmed Asiri smenjeni, prenosi Rojters.

Istovremeno, turski istražitelji nastoje da utvrde šta se dogodilo s telom ubijenog novinara.

Saudijska verzija događaja se umnogome razlikuje od one koju su izneli turski zvaničnici, a koji tvrde da je Rijad poslao "odred smrti" da ubije i raskomada Kašogija.

Pročitajte još:

"Zadavljen tokom fizičkog obračuna"; "Razgovor pa tuča"

Merkelova traži razjašnjenje okolnosti Kašogijeve smrti

Španija "zaprepašćena" zbog smrtii Kašogija

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan saopštio je da Francuska osuđuje ubistvo novinara Džamala Kašogija u konzularu Saudijske Arabije u Istanbulu i želi sprovođenje opsežne istrage o tom slučaju, prenosi Rojters.

"Francuska najstrožije osuđuje ovo ubistvo. Potvrda smrti gospodina Džamala Kašogija prvi je korak ka ustanovljenju istine. Ipak, mnoga pitanja i dalje su bez odgovora", navodi se u saopštenju Le Drijana.

Navodi se da je šef francuske diplomatije uputio saučešće porodici Kašogija i poručio da odgovorni za njegovu smrt moraju da odgovaraju.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini zatražila je danas detalju istragu o okolnostima "izuzetno uznemiravajući" smrti saudijskog novinara Džamala Kašogija i dodala da počinioci moraju da odgovaraju za svoje delo.

"Evropska unija (EU) i njeni partneri insitiraju na potrebi za temeljnom, verodostojnom i transparentnom istragom, koja će rasvetliti okolnosti smrti i prisiliti počinioce da u potpunosti preuzmu odgovornost za to", navodi se u saopštenju Federike Mogerini.

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da "nije zadovoljan" objašnjenjem Saudijske Arabije o okolnostima ubistva novinara i kritičara vlasti u Rijadu Džamala Kašogija u Istanbulu.

Rojters prenosi da je Tramp u obraćanju novinarima u Nevadi dodao da je "mnoguće da saudijski princ prestolonaslednik Mohamed bin Salman nije znao za smrt" Kašogija.

Tramp je sinoć izjavio da bi mogao da razmotri sankcije protiv Saudijske Arabije zbog nestalog saudijskog novinara Kašogija, da bi ubrzo nakon toga Rijad saopštio da je Kašogi ubijen u tuči sa ljudima koje je sreo u saudijskom konzulatu u Istanbulu, čime je Rijad prvi put priznao da taj novinar nije živ, nakon što je dve nedelje negirao da je umešan u njegov nestanak.

Svet

strana 1 od 415 idi na stranu