Sergej Trifunović: Čini mi se da državu to ne interesuje

Mali Dušan još jedno je dete koje je podiglo celu državu na noge. Novac za njegovo lečenje sakupljen je slanjem SMS poruka.

Izvor: B92

Utorak, 18.09.2018.

19:53

Sergej Trifunović: Čini mi se da državu to ne interesuje
screenshot/Prva

Na kraju je iz budžetskog fonda namenjenog za lečenje dece u inostranstvu fondaciji Sergeja Trifunovića uplaćeno 250.000 evra.

U fondaciji “Podrži život” rešili su da 250.000 evra podele na petoro dece kojima je zdravstvena pomoć potrebna.

Glumac Sergej Trifunović, koji je osnovao fond, zahvalan je na sredstvima za malog Dušana, ali se pita dokle će putem telefonskih poruka i dizanjem larme u javnosti da se skuplja novac za lečenje dece.

“Dok god država ne napravi sistemsko rešenje. E sad, pitanje je da li državu to uopšte interesuje, ili ih više interesuju ovakvi marketinški potezi. Čini mi se da ih sistemsko rešenje preterano ne interesuje. Da ih interesuje, ne bi skupštinska većina u parlamentu odbila Zoin zakon, Aleksin zakon, mislim da to njih suštinski ne interesuje”, rekao je Trifunović.

Ipak, čini se da sistemsko rešenje postoji od 2014. godine kada je država osnovala Budžetski fond za lečenje dece u inostranstvu, čija komisija je samo u ovoj godini odobrila više od 40 zahteva za lečenje, skoro 70 uzoraka je poslato na genetsko ispitivanje, a i troškovi dolaska jednog eksperta iz inostranstva su pokriveni iz tog budžeta. Sve to koštalo je skoro 238 miliona dinara.

“Mislim da je bolje, razumnije i organizovanije, po mome mišljenju i pravednije i naravno prođe više filtera, više instanci ako se ta sredstva direktno uplaćuju u budžetski fond, i onda naš sistem sistem zdravstva, naši lekari, naše komisije, naša struka i nauka određuje da li je nešto opravdano, ili nije opravdano”, navela je dr Ljiljana Vujotić, članica komisije Budžetskog fonda.

Da bi bolesna deca dobila sredstva roditelji prvo moraju da se jave fondu, što mnogi ne znaju. Da bi se izbegle zloupotrebe postoji komisija i procedure za dobijanje sredstava koje moraju da se prođu.

“Mi smo sa mnogo manje novca opskrbili mnogo više dece. Tako se desilo prosto, ne kažem ništa. Međutim ne znam šta on radi zapravo, jer mi smo faktički primili 4-5 dece koje je taj fond odbio, kao i RSZO”, dodao je Trifunović.

I u fondaciji “Podrži život” postoji komisija od tri lekara koja razmatra zahteve za pomoć. U komisiji Budžetskog fonda kažu da je bilo slučajeva kada se insistiralo na slanju u inostranstvo dece koja su za svoje stanje istu negu mogla da dobiju u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: