Čavušoglu: Treba otvoriti novo poglavlje sa Atinom

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu istakao je da bi trebalo da Ankara i Atina otvore novo poglavlje u odnosima.

Izvor: B92

Subota, 01.09.2018.

15:29

Čavušoglu: Treba otvoriti novo poglavlje sa Atinom
Foto: Gettyimages

On je to naveo iako kritikovao Grčku jer je pružila utočište, kako je rekao, turskim "kriminalcima".

Osmorica turskih komandosa zatražila su azil u Grčkoj, posle bekstva helikopterom iz Turske nakon neuspelog državnog udara u julu 2016. godine, prenela je agencija Rojters.

Turska ih je označila kao kriminalce uključene u državni udar i tražila je od Grčke da ih izruči, što je grčki sud, do sada, odbijao. "Situacija u našim odnosima danas ne ide u korist naših zemalja.

Izgradnja poverenja je važna. Trebalo bi da otvorimo novo poglavlje u našim odnosima", rekao je Čavušoglu u intervjuu atinskom listu "Ta Nea".

Kako je naveo, dve zemlje bi trebalo da nastave bilateralne razgovore bez ikakvih uslova. "To je način da se razreše naši problemi", rekao je šef turske diplomatije.

On je ponovio zahtev Ankare da se osmorica komandosa izruče Turskoj, kako bi im se sudilo. Turska i Grčka, rivali dugi niz godina, spore se oko niza pitanja - od etnički podeljenog Kipra do prava u Egejskom moru.

Retorika se na obe strane poslednjih meseci zaoštrila, posebno posle propalih mirovnih razgovora na Kipru u julu 2017. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: