MKD: Makedonija dobija poziv za NATO, ali za EU teže

Makedonija će sigurno na narednom samitu u julu dobiti poziv za članstvo u NATO, ali sa pridruživanjem EU će ići nešto teže, piše portal MKD.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.06.2018.

12:06

MKD: Makedonija dobija poziv za NATO, ali za EU teže
Ilustracija: Getty Images

Razlog za to ne leži u Skoplju, već u nespremnosti Unije, odnosno svih njenih članica, piše taj portal pozivajući na svoje izvore.

"Vaša zemlja će dobiti poziv za pridruživanje NATO-u. Biće lakše. Generalni sekretar NATO-a je obavešten od grčkih vlasti da ne postoji problem nakon dogovora o novom imenu, ministar Nikos Kocijas zvanično je poslao pismo i NATO i EU. Tako neće biti nikakav problem kada sporazum stupi na snagu ", rekao je isti izvor MKD.

Problem se ne očekuje ni u Grčkoj, jer je sasvim sigurno da će premijer Aleksis Cipras obezbediti 151 poslanika za ratifikaciju spoazuma sa Skopljem o novom imenu Makedonije.

Prema rečima istog izvora, problem sa početkom pregovora o članstvu u EU je u nespremnosti same Unije, tačnije svim njenim članicama u ovom trenutku. Izvor objašnjava da je ta nepripremljenost Unije i držva članica više zbog Albanije, nego Makedonije.

"Važno je da se dve zemlje razdvoje i donesu odluku prema meritumu i šta se radi u svakom od njih, prema individualnom ispunjavanju uslova, a ne u paketu", dodaje neimenovani sagovornik MKD.

Važmo je smatra sagovornik portala da se iskoristi snažna međunarodna podrška koju u ovom trenutku ima vlada premijera Zorana Zaeva.

Izgleda da je Francuska trenutno najveća prepreka u EU. Francuski ambasador Kristijan Timonie u izjavi za MKD, kaže da je u Parizu još uvek u toku razgovor o tome šta će predsednik Manuel Makron reći predsedniku Saveta EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: