"Predsednik će dokazati da služi interesima građana"

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini izjavila je da ima "puno poverenje" u predsednika Italije Serđa Matarelu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty Images
Getty Images

On je stavio veto na predloženog ministra ekonomije u kabinetu koji je trebalo da postane prva populistička vlada neke zapadnoevropske države, prenosi AP.

Navodi se da je Mogerinijeva ocenila da je Matarela pokazao da služi italijanskom narodu i EU time što je obustavio predlog vlade Pokreta pet zvezdica i Lige.

"Imam puno poverenje, kao i što verujem da ga i svi Italijani imaju u italijanske institucije, počevši od italijanskog predsednika, koji je garant italijanskog Ustava. Uverena sam da će italijanske institucije i predsednik Republike dokazati da kao i uvek služe interesima italijanskih građana, koji se, uz to, poklapaju sa snagom Evropske unije", saopštila je Mogerinijeva.

Nemačka se nada da će Italija uskoro formirati stabilnu i proevropsku vladu, izjavio je danas nemački ministar za EU Mihael Roh, prenosi Rojters.

"Mi u Nemačkoj bi trebalo da se uzdržimo od davanja saveta oko formiranja vlade, pošto je i nama trebalo šest meseci za formiranje koalicije", rekao je Rot po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova država članica EU u Briselu.

Rojters prenosi da je portparol predsednika Italije Serđa Matarele objavio da će se on danas u 11:30 časova sastati sa bivšim zvaničnikom Međunarodnog monetarnog fonda Karlom Kotarelijem, za kojeg mediji spekulišu da će mu biti ponuđena funkcija mandatara privremene vlade.

Italija ni nakon 12 nedelja od održavanja parlamentarnih izbora, što je rekord u istoriji Republike, i dalje nema vladu, a "Korijere dela sera" piše da stranke već razmišljaju o prevremenim izborima koji bi mogli da budu održani 9. septembra.

List navodi da u palati Kvirinale, rezidenciji predsednika Italije Serđa Matarele, koji je odbio je da prihvati evroskeptičnog Paola Savonu za ministra ekonomije pa mu je populistički mandatar Đuzepe Konte sinoć vratio mandat, teku dramatični sati.

"Korijere dela sera" navodi da prevremeni izbori, ukoliko ih bude, neće biti običan test volje birača, već referendum o Evropi, o evru, a takođe i o ustavnom ustrojstvu Italije.

"To je zato što je jasno da će Predsedništvo Republike - suočeno sa pretnjom impičmentom - postati u predizbornoj kampanji jedna od meta populističkog i suverenističkog fronta", piše dnevnik.

Luiđi di Majo, lider Pokreta pet zvezdica koji je na martovskim izborima pojedinačno imao najviše glasova, izjavio je sinoć da bi trebalo opozvati predsednika Matarelu zbog "izdaje države" jer je odbio da prihvati Savonu za ministra ekonomije.

"Bili smo na nekoliko koraka od formiranja vlade, i zaustavljeni smo jer je u našem kabinetu bio ministar koji je kritikovao EU", rekao je Di Majo u intervjuu za RAI.

Njegov, za sada, nesuđeni koalicioni partner i lider Lige Mateo Salvini izjavio je da bi u Italiji trebalo da se održe novi izbori.

"Italijani su na prvom mestu, njihovo pravo da rade, budu bezbedni i srećni. Nedeljama radimo danonoćno kako bi smo formirali vladu koja štiti interese italijanskih građana. Međutim neko kaže NE (pod nečijim uticajem). Nikada više nećemo biti robovi, Italija nije kolonija", rekao je Salvini, prenela Ansa.

Matarela je, nakon što mu je Konte vratio mandat, u Kvirinale na današnji razgovor pozvao 62-godišnjeg ekonomistu Karla Kotarelija, koji bi mogao da postane novi mandatar.

Levici naklonjena rimska "Republika" Kotarelija naziva "Gospodin Makazice" zbog neuspešnog pokušaja iz 2013. da u funkciji Specijalnog komesara za reviziju javnih troškova, za vreme premijera Enrika Lete, utvrdi i smanji bespotrebno rasipanje novca u italijanskoj javnoj administraciji.

Nakon godinu dana naredni premijer Mateo Renci vratio je Kotarelija u Međunarodni monetarni fond, gde je krajem 80-ih godina prošlog veka, kao stručnjak za fiskalnu politiku, u sedištu u Vašingtonu već obavljao razne funkcije.

List ipak ocenjuje da, iako bi izbor Kotarelija umirio finansijska tržišta, njegova vlada bi teško mogla da obezbedi većinu u aktuelnom parlamentu.

Evropska unija

strana 1 od 20 idi na stranu