Tusk kreće na turneju po Zapadnom Balkanu

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk počinje danas u Tirani turneju po Zapadnom Balkanu.

Izvor: B92

Utorak, 24.04.2018.

00:49

Tusk kreće na turneju po Zapadnom Balkanu
Foto: Gettyimages

Tokom turneje, koja će trajati do 27. aprila, posetiće Podgoricu, Beograd, Prištinu, Sarajevo i Skoplje.

Kako je saopšteno u Briselu, Tusk će zvaničnicima tih zemalja uputiti poruku da "Evropska unija jeste i ostaje najpouzdaniji partner celog regiona" i da će majski susret na vrhu EU-Zapadni Balkan potvrditi "evropsku perspektivu regiona".

Tusk koji priprema i predsedava zasedanjima vodja EU želi da u susretu s čelnicima zemalja Zapadnog Balkana naglasi "već opipljive ključne obime i brojke u medjupovezanosti EU i Zapadnog Balkana", preneli su izvori bliski predsedniku Evropskog saveta.

On će to potkrepiti podacima koji govore, kako je rečeno, da je EU na Zapadnom Balkanu najveći investitor, najveći donator, najveće tržište i da je "najbolji zalog i obećanje za bolju budućnost gradjana tog područja".

Tusk dolazi i sa stavom EU da susret 17. maja u Sofiji sa vodjama Zapadnog Balkana treba da "opipljivo doprinese povezanosti s EU i unutar regiona", a biće to i prilika da se razgovara o bilateralnim odnosima s Unijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: