Tači: Hapšenjem gulenista pogaženi demokratski standardi

Hapšenjem i deportacijom u Tursku šest turskih državljana zbog sumnje da su “gulenisti” pogaženi su demokratski standardi Kosova, kaže Hašim Tači.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.03.2018.

21:02

Tači: Hapšenjem gulenista pogaženi demokratski standardi
Foto: GettyImages

"Kosovo je demokratska zemlja koja je izgrađena u skladu sa najvišim demokratskim standardima, koji iznad svega poštuju individualna prava svakog čoveka, nezavisno od etničke pripadnosti, verskih, političkih ili ideoloških ubeđenja", naveo je Tači u izjavi povodom hapšenja i deportacije šestoro zaposlenih u Koledža Mehmet Aki na Kosovu.

Tači je kazao da je razočaran pošto relevantne institucije, zbog razloga koje tek treba razjasniti do kraja, nisu uspele da zaštite ove principe koji su povezani sa ljudskim pravima stranih državljana, koji žive i rade na Kosovu.

"Nadležni organi su me obavestili nakon događaja, da je šest državljana danas deportovano u Tursku uz obrazloženje da nisu imali dozvolu za boravak na Kosovu. Mi sada treba da pojasnimo razloge koji su doveli do deportacije ovih turskih građana u Tursku", kazao je Tači.

Dodao je da niko ne sme da se proganja, cenzuriše ili deportuje zbog drugačijih uverenja ili ideologije.

"Želim da uverim građane Republike Kosovo i sve strane državljane koji žive i rade na Kosovu, da Kosovo po svaku cenu štititi njegove ustavne vrednosti, koje iznad svega ostalog obezbeđuju svakom pojedincu da bez straha izrazi identitet, uverenje, kulturu, ideologiju, mišljenje i slobodu reč", naveo je Tači.

Prištinski mediji su danas javljali da iza hapšenja i deportacije šest turskih državljana stoji predsednik Kosova Hašim Tači koji je tako "ispunio Erdoganov uslov".

Pet osoba je uhapšeno u Prištini i Đakovici, a prema pisanju portala Gazeta ekspres, oni su: Mustafa Erden, Jusuf Karabina, Kahraman Demirez, Đihen Ozkan, i Hasan Unakan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: