Premijer izvadio milion evra: Ko mi da ime, njemu novac

U Slovačkoj traje istraga o ubistvu mladog istraživačkog novinara i njegove devojke, koji su nađeni mrtvi pre par dana. Premijer ponudio milion evra nagrade.

Izvor: B92

Sreda, 28.02.2018.

12:10

Premijer izvadio milion evra: Ko mi da ime, njemu novac
Foto: Getty Images

Vest da su novinar Jan Kucijak i njegova devojka pronađeni mrtvi u njegovoj kući u nedelju, nedaleko od Bratislave, objavljena je u ponedeljak i od tada policija intenzivno pokušava da rasvetli ovaj slučaj. Kako kažu iz policije, u kontaktu su sa službama u Češkoj i Italiji.

Zbog ubistva je održana i vanredna konferencija za novinare na kojoj je, pored šefa policije, govorio i slovački premijer Robert Fico, koji je na konferenciju za štampu doneo milion evra, namenjenih svakome ko pomogne u istrazi. Novac je stavio na sto ispred novinara i rekao: "Naš prioritet je zaštita slobode govora i garantovanje sigurnosti novinarima."

Prema pisanjima slovačkih medija, koje je preneo Jutarnji list, u korupciju koju je istraživao ubijeni novinar umešani su i glavna savetnica pri kancelariji slovačkog premijera Marija Troškova i Vilijam Jasan, sekretar u slovačkom Veću sigurnosti.

Fico se na konferenciji za novinare osvrnuo i na te medijske spekulacije. "Nemojte bez dokaza povezivati nevine ljude s dvostrukim ubistvom. To je van svake pameti. To više nije smešno", rekao je Fico.

Navodi se i da je ubijeni Kucijak posebno pratio korupcionaške afere, među kojima je i ona o mogućoj povezanosti poslovne zajednice sa socijaldemokratskom strankom na vlasti SMER-SD. Kako piše dnevnik SME, Kucijak je bio spreman da objavi članak o mogućim političkim vezama italijanskih poslovnih ljudi koji se pak sumnjiče za povezanost s mafijom "Ndrangetom" koja deluje i u Slovačkoj.

Britanski novinar Tom Nikolson, koji je radio na istim aferama kao i Kucijak, izjavio je "da su u svakom slučaju, slovačkim tajnim službama poznata imena gangstera".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: