"SAD do daljnjeg ostaju vojno prisutne u Siriji"

Američki državni sekretar Reks Tilerson najavio je da će SAD do daljeg ostati vojno prisutne u Siriji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Kako je rekao, snage će ostati prisutne u okviru šire američke strategije s ciljem sprečavanja ponovnog jačanja Islamske države, diplomatskog omogućavanja odlaska sirijskog predsednika s vlasti i ograničenja uticaja Irana.

Tilerson je, u govoru održanom na Univerzitetu Stenford istakao da će SAD diplomatski raditi na odlasku sirijskog predsednika Bašara al-Asada s vlasti, ali je pozvao na "strpljenje", priznavši da Asad uživa podršku Rusije i Irana i da će se teško povući s vlasti odmah, prenosi Rojters.

Američki državni sekretar je rekao i da bi potpuno povlačenje američkog osoblja zapravo išlo na ruku Asadu.

Naveo je i da "smanjenje i odagnavanje zlonamernog" iranskog uticaja iz Sirije zavisi od "demokratske Sirije".

Tilerson je, takođe, rekao da "čuje i uzima za ozbiljno" zabrinutost svoje saveznice u NATO, Turske, povodom Sirije.

Turska je danas upozorila da će odmah odgovoriti na sve pretnje iz zapadne Sirije koje bi mogle da ugroze Tursku ili njene građane, kako je saopštio Savet za nacionalnu bezbednost Turske.

U saopštenju Saveta navodi se da neće dozvoliti formiranje "terorističke armije" duž turske granice, a misli se na pretežno kurdske Sirijske demokratske snage pod vođstvom Narodnih zaštitnih jedinica Kurdistana, i traži se da kurdski borci, bez odlaganja, predaju oružje koje su dobili.

Inače, formiranje graničnih snaga Sirijskih demokratskih snaga ideja je koalicije predvođene SAD u severnoj Siriji, navodi britanska agencija.

Svet

strana 1 od 13815 idi na stranu