Huligani se branili ćutanjem, određeno im 30 dana pritvora

Beograd -- Strani državljani uhapšeni nakon sukoba na derbiju na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu branili su se ćutanjem. Petorici određen pritvor, potvrđeno za B92.

Izvor: B92
Podeli
Foto: StarSport
Foto: StarSport

Pritvor od 30 dana određen je petorici koja su ranije saslušani - M.S, T.D, B.H, P.J. i M.I.R. - dok se šesti i dalje nalazi u bolnici.

Svi se terete za nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi, a pritvor im je određen zbog krivičnog dela, zaprećene kazne, mogućnosti bekstva i uznemirenja javnosti.

Osumnjičeni su potom prebačeni u Okružni zatvor u Beogradu.

Iz Tužilaštva su ranije saopštili da su se tokom saslušanja svi osumnjičeni branili ćutanjem.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodno je izjavio da su neka od tih lica "već počela da govore o tome kako su dobili novac, koliko novca", a da će o tome govoriti nadležni organi.

Ubrzo nakon početka 156. večitog derbija između Partizana i Crvene zvezde na stadionu JNA došlo je do velikih sukoba na južnoj tribini na kojoj su Partizanovi navijači. Sukob je trajao gotovo 15-ak minuta, a nakon toga na atletsku stazu je izbačena grupa momaka sa brojnim ranama i skinutih do pojasa, a među kojima je bilo i potpuno golih.

Pročitajte još:

MUP Srbije je u kratkom saopštenju dan nakon derbija potvrdio da su među povređenima i stranci.

Brži su bili i domaći i hrvatski mediji koji su objavili i identitet izgrednika iz Hrvatske i njihove kratke biografije, a zatim je iz hrvatskog ministarstva spoljnih poslova stigla informacija da je u neredima učestvovalo i četvoro državljana Hrvatske.

Sudeći po snimcima koji se vrte u domaćim, regionalnim i svetskim medijma, njima bi na teret verovatno moglo da bude stavljeno krivično delo iz člana 344a Krivičnog zakonika Republike Srbije – "nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu".

Za to delo su predviđene kazne od šest meseci do pet godina u osnovnom obliku, a do 12 godina u najtežem obliku, koji propisuje kazne za kolovođe grupe koja vrši nasilje.

Zbog čega je došlo do sukoba i ko je sve u njemu učestvovao i dalje nije poznato. Zvaničnih informacija i dalje nema, a jedna od teorija jeste da je do incidenta došlo u okviru "borbe za prevlast" na južnoj tribini, gde su sukobljene dve grupe tzv. navijača crno-belih. U prilog toj tezi ide i činjenica da se u grupi "iscepanih" huligana vidi jedna osoba sa kaišem na kom se nalazi grb navijačke grupe Partizana "Južni front".

Pojedini beogradski mediji u današnjim izdanjima navode i da je haos na "večitom derbiju" izazvan u režiji "stranih agenata", pozivajući se na "neimenovane izvore" i "dobroobaveštene izvore".

Pozivajući se na takve izvore, mediji su pisali da su strani državljani dobili po 10.000 evra da izazovu sukob, kao i da je druga strana imala plaćenike među svojim redovima uz pomoć kojih su uspeli da se odbrane.

U sukobima navijača ili u incidentima oko stadiona živote je do sada izgubilo više ljudi, a među njima su Aca Radović, Bojan Majić, Petar Sedlak, Dejan Dimitrijević, Bris Taton, Ivan Perović, Aleksandar Jaćimović...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 120 idi na stranu