Fond B92 i KC Reks ostali bez prostora

Beograd -- Nakon skoro četvrt veka rada i stvaranja u Jevrejskoj 16 na Dorćolu Kulturni centar Reks i Fond B92, pod čijim pravnim okvirom funkcioniše Reks, sele se

Izvor: B92
Podeli
Foto: Fond B92
Foto: Fond B92

Tokom postojanja, KC Reks (Rex) je u zgradi koja je mu je bila dom od 1994. osmislio i organizovao nekoliko stotina projekata angažovanog filma, multimedijalnih izložbi, nove muzike, debatnog programa, alternativnog pozorišta, vizuelnih umetnosti i savremenog plesa.

Izrastao je u jedan od najdinamičnijih i najživljih nezavisnih centara za kulturu na prostoru bivše Jugoslavije. Od osnivanja uključen u aktuelna socijalna i politička kretanja, Reksx je pružao mogućnost umetnicima, kulturnim radnicima i aktivistima tamo gde zvanične institucije nisu mogle ili želele da ih pruže i aktivno sarađivao sa kolegama iz zemlje i sveta. Od 1994. godine u realizaciju Reksovih programa uključile su se hiljade pojedinaca svih profesionalnih orijentacija, a kroz prostor je do danas prošlo više od pola miliona ljudi.

Foto: Fond B92
Foto: Fond B92

Iz zgrade u Jevrejskoj 16 Fond B92 izveo je neke od najpoznatijih i najuspešnijih humantarnih akcija na ovim prostorima – Bitku za bebe i Bitku za porodilišta, tokom kojih je opremio zdravstvene ustanove širom Srbije sa preko 200 inkubatora za prevremeno rođene bebe i više od 3,5 miliona evra vrednom opremom za porodilišta, izgradio je 7 sigurnih kuća za zbrinjavanje žena sa iskustvom nasilja u porodici u različitim delovima zemlje, nabavio je mobilni mamograf uz pomoć kojeg je preko 30.000 žena pregledano u skriningu na rak dojke, promovisao je davalaštvo krvi i opremio mobilni transfuziološki autobus u kojem je prikupljeno više od 7.000 litara neophodne krvi, organizovao je 13 izdanja filmskog festivala Slobodna zona za preko 200.000 poklonika angažovanog filma i producirao obrazovne programe sa upotrebom filma u nastavi uz koje je učilo i još uči više od pola miliona đaka u Srbiji. Dosledno sledeći i promovišući vrednosti humanog i otvorenog društva, Fond B92 osmislio je i organizovao i projekte i akcije kao što su ONAsnaživanje, Bitka za znanje, Centar za bezbedni internet, Bitka za škole, Re:Generacija, Samo kažem, Vremeplov, Info-park, Pregled za sve, Kampanja protiv raka dojke, Pokret za brigu o starima 65+, Hrana za sve...

Reks će se od nekadašnjih i sadašnjih saradnika i publike oprostiti retrospektivnim programom „Javno pakovanje“ u poslednjoj nedelji decembra, koja će cela biti posvećena neformalnom prelistavanju, preslušavanju, pregledanju arhive inicijativa pokrenutih i događaja održanih u ovom prostoru u proteklih dvadeset i više godina i razgovoru o značenju i značaju ovog prostora za generacije aktivista, umetnika, kulturnih radnika i građana. Svoj posvećeni rad na razvoju tolerantnog i odgovornog društva i poboljšanju društvenih i kulturnih okolnosti ugroženih društvenih grupa Fond B92 i KC Reks nastaviće i dalje, sa neke druge lokacije, uz pomoć brojnih donatora, prijatelja, saradnika i građana kao i do sada.

Fondu B92 i Reksu traži se prostor do 350 kvadrata

Foto: Fond B92
Foto: Fond B92

Zgrada u kojoj KC Reks postoji više od 20 godina, a u kojoj je od svog osnivanja pre skoro 15 godina radi i Fond B92, sagrađena je početkom tridesetih godina XX veka po projektu arhitekte Samuela Sumbula za potrebe jevrejskih društava Oneg Sabat i Gemilut Hasadim. Zgrada je posle Drugog svetskog rata i dalje bila u vlasništvu Jevrejske opštine, u kojoj je bio Dom starica i staraca mojsijevaca sve do 1953. kada ju je Jevrejska opština prodala Narodnom odboru opštine Stari grad u Beogradu. Od tada je korišćena u najrazličitije svrhe, a u periodu posle pedesetih godina prošlog veka u njoj je neko vreme radio i bioskop „Braća Baruh“.

Za potrebe snimanja filma Crni bombarder, početkom devedesetih na fasadi je ispisan naziv BIOSKOP REX. Od 1994. Radio B92 od opštine Stari grad iznajmljuje ovaj prostor, renovira ga u potpunosti i pretvara ga u alternativni Kulturni centar Reks, sa raznolikim sadržajima i internacionalnim programima. Prema rešenju Agencije za restituciju 2016. godine, Jevrejskoj opštini u Beogradu vraćen je prostor u Jevrejskoj 16 kao kompenzacija za neke od prostora koji su nacionalizovani posle Drugog svetskog rata i koje država nije mogla da vrati Jevrejskoj zajednici. Fond B92 i Reks nastavili su da prostor iznajmljuju od Jevrejske opštine, ali je pre nekoliko dana od zakupodavac otkazao ugovor.

Informacije i ponude za prostor možete poslati na adresu fond@b92.net.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 155 idi na stranu