Dan državnosti UAE obeležen u BG, došli Vulin, Gašić...

Beograd -- Dan državnosti Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) obeležen je svečanošću u Beogradu koju je organizovao ambasador te zemlje u Srbiji Džuma Rašid Al Daheri.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Al Daheri je na proslavi 46. godišnjice formiranja UAE rekao da su bilateralni odnosi "dve bratske zemlje" - UAE i Srbije, dostigli nivo strateškog partnerstva tokom poslednjih nekoliko godina i da su zasnovani "na principima izuzetne saradnje i uzajamnog poštovanja".

"Međusobne posete lidera Srbije i UAE i sve veći nivo trgovinske, ekonomske i kulturne razmene pravi su pokazatelj jačine bilateralnih odnosa u raznim oblastima", naveo je Al Daheri na proslavi u jednom beogradskom hotelu.

On je rekao da će UAE nastaviti "politiku razumevanja i prijateljstva sa svojom braćom i prijateljima, prateći Povelju UN, poštujući međunarodne sporazume, suverenitet i teritorijalni integritet drugih zemalja i politiku drugih nacija".

Odlazeći ambasador UAE u Beogradu je kazao da UAE, u skladu sa međunarodnim merilima tolerancije, zauzimaju visoku poziciju u svetu, zahvaljujući svojoj otvorenosti, prihvatanju različitosti, multikulturalnosti i ravnopravnosti, kao i osuđivanju diskriminacije.

Dodao je da je unija sedam emirata postala izuzetan primer održivog razvoja, napretka i prosperiteta na Bliskom istoku i napomenuo da je Vlada UAE osnovala nova ministarstva - sreće, tolerancije i veštačke inteligencije.

Prijemu su prisustvovali ministri u Vladi Srbije - unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, odbrane Aleksandar Vulin, i rada i zapošljavanja Zoran Đorđević, šef Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić, predstavnici Vojske Srbije, diplomatskog kora i verskih zajednica.

Himne dve zemlje izveo je ženski hor Barili iz Požarevca.

Dan državnosti UAE proslavlja se u znak sećanja na 2. decembar 1971. godine kada je proglašeno ujedinjenje šest emirata, dok je sedmi emirat ušao u sastav države dva meseca kasnije.

strana 1 od 222 idi na stranu