Pućdemon: Otpor Madridu, samo bez nasilja

Smenjeni katalonski lider Karles Pućdemon pozvao je Katalonce da pruže otpor merama koje je usvojio Madrid, a koja se tiču preuzimanja kontrole nad regionom.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 28.10.2017.

15:05

Pućdemon: Otpor Madridu, samo bez nasilja
Foto: Tanjug/AP

Pućdemon je pozvao narod da se “nenasilno“ odbije kontrola Madrida.

U prvom obraćanju nakon što je katalosnki parlament u petak izglasao nezavisnost tog regiona, Pućdemon je naveo da je odluka Madrida da suspenduje autonomiju Katalonije protiv volje naroda.

Španski list "Pais" i agencija AP ističu da je Pudždemon tokom kratkog televizijskog obraćanja putem regionalne televizije TV3, koje je trajalo svega tri minuta, stajao iza zastava Katalonije i Evropske unije i da nije bilo zastave Španije.

Agencija navodi da je izgledalo da Pudždemon želi da poruči da odbija da prihvati jučerašnju odluku Madrida o njegovoj smeni.

"Nastavićemo da radimo na izgradnji slobodne države", rekao je Pućdemon u prvom televizijskom obraćanju javnosti nakon što ga Vlada Španije smenila.

Njegov govor je izgleda snimljen unapred, jer je španska televizija "La seksta" istovremeno uživo prikazala da Pućdemon ruča u jednom baru u rodnom gradu Đironi, gde su ga povremeno prekidali stanovnici tražeći da poziraju s njim za selfije. Pućdemonovo obraćanje javnosti objavila je regionalna TV3. Na snimku je prikazan lider katalonskih separatista kako govori na podijumu sa obeležjima katalonske vlade, dok se iza njega vide zastave Katalonije i EU, ali ne i Španije.

Poslanici u katalonskom parlamentu proglasili su juče nezavisnost tog regiona od Španije, a ubrzo potom je Senat Parlamenta Španije odobrio predlog da Vlada preduzme kontrolu nad Katalonijom, i uvođenje vanrednih mera u toj oblasti u skladu sa Članom 155 Ustava Španije.

Potpredsednici španske vlade Soraji Saens de Santamarija povereno je upravljanje Katalonijom nakon odluke centralne vlade u Madridu da uvode prinudnu upravu u Kataloniji, objavljeno je danas u španskom Službenom glasniku.

Španski premijer Marijano Rahoj, koji je smenio Karlesa Pućdemona, aktivirao je član 155 Ustava, raspustio je regionalni parlament i raspisao regionalne izbore u Kataloniji za 21. decembar.

Aktiviranje člana 155 Ustava znači uvođenje prinudne uprave nad Katalonijom, odnosno centralna vlast preuzima kontrolu nad katalonskom vladom, policijom, finansijama, državnim medijima i komunikacijama do održavanja regionalnih izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: