Pućdemon neće da govori; Ostavke funkcionera: "Izdajniče!"

Katalonski lider Karles Pućdemon odustao je od današnjeg obraćanja javnosti. Uoči planiranog govora pale i ostavke.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.10.2017.

14:30

Pućdemon neće da govori; Ostavke funkcionera:
EPA-EFE/QUIQUE GARCIA

Očekivalo se da će tokom govora Pućdemon saopštiti da raspušta parlament i raspisuje regionalne izbore 20. decembra

Obraćanje je prvobitno bilo planirano za 13.30 sati, da bi potom bilo pomereno za jedan sat kasnije, a zatim je na kraju i otkazano.

Španski list "Pais" prenosi da je Pućdemonov zamenik Đordi Baiget napustio sedište partije uz povike "Izdajniče", a ostavku je uputio i Đordi Kuminal, zamenik šefa pokreta Đunts pel si, kojem pripada PDEKat.

Španski dnevnik "Vangardija" izvestio je da katalonska vlada razmišlja o organizovanju regionalnih izbora 20. decembra.

Katalonska vlada je saopštila da će Pućdemon dati izjavu, ne navodeći nikakve detalje.

Katalonski lider istakao je će kriza katalonske nazavisnosti eskalirati ukoliko Španija realizuje planove o preuzimanju uprave nad Katalonijom.

"Plan španske vlade će stvoriti još ozbiljniju vanrednu situaciju oduzimanjem političke autonomije Kataloniji", naveo je Pućdemon u pismu španskom Senatu, koji se priprema danas da razmotri primenu člana 155 Ustava i preuzimanje institucija, policije i finansija u Kataloniji, u slučaju da taj region ne odustane od proglašenja nezavisnosti, navela je francuska novinska agencija.

Pućdemon je rekao da bi to bila uvreda za španski Ustav i da bi mere prekršile "princip političke autonomije" španskih regiona.

Katalonski lider je dodao i da španski Ustav ne daje blanko vlast centralnoj vladi.

U 17.00 časova biće održana i sednica katalonskog parlamenta, a mnogi strahuju da bi poslanici mogli da izglasaju unilateralnu deklaraciju o nezavisnosti Katalonije.

Vlada u Madridu u subotu je aktivirala Član 155 Ustava i predložila niz mera za preuzimanje nadležnosti poslova regionalne vlade Katalonije koje podrazumevaju razrešenje katalonske vlade i preuzimanje kontrole nad parlamentom, izborima, administracijom i medijima.

Time je španska vlada preuzela upravljanje Katalonijom, a mediji prenose da je to prvi korak ka ukidanju autonomnije.

Rahoj je rekao i da je bilo neizbežno da španska vlada primeni Član 155 Ustava, iako to nije želela.

Aktiviranje Člana 155 Ustava mora da odobri Senat - gornji dom španskog parlamenta - pre nego što odluka stupi na snagu. Senat će, kako je najavljeno, o tome glasati u petak 27. oktobra.

Jedna od mera tiče se razrešenja katalonske vlade. Vlada u Madridu traži smenu predsednika katalonske vlade Karlesa Pućdemona, potpredsednika i svih ministara.

Njihova mesta će zameniti "organima i administracijom koju izabere ili kreira s tom namerom".

Rahoj ima ovlašćenja da raspusti katalonski parlament i raspiše prevremene regionalne izbore u Kataloniji.

Katalonski parlament će nastaviti da vrši predstavničku funkciju, ali pod nadzorom organa koji će da odredi Senat španskog parlamenta "kako bi se garantovalo poštovanje odredbe španskog ustava".

Predsednica katalonskog parlamenta ne može da predloži kandidata za predsednika katalonske vlade, da održi raspravu i glasanje o njegovom izboru. U regionalnom parlamentu se, takođe, ne mogu usvojiti "inicijative suprotne španskom ustavu i statusu Katalonije".

Ako se, ipak, to dogodi, španska vlada ima rok od 30 dana da uloži veto i poništi odluku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: