"Vlada da reaguje zbog Amfilohija, a Crkva da plati porez"

Funkcionerka LSV Maja Sedlarević pozvala je Vladu Srbije da reaguje na izjavu mitropolita Srpske pravoslavne crkve Amfilohija.

Izvor: B92

Utorak, 17.10.2017.

16:27

On je rekao da Srpkinje "u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više dece nego što su pobili Musolini i Hitler i Broz i ovi koji su ovde na Kosovu i Metohiji", jer je reč o izjavi koja duboko vređa žene u Srbiji.

"Ova rečenica predstavlja odnos koji prema pravu na planiranje rađanja i uopšte prema ženama ima visoko pozicionirani sveštenik Srpske pravoslavne crkve i koji ga prenosi svojim vernicima i javnosti", navela je Maja Sedlarević u saopštenju.

Prema njenim rečima, da bi se u Srbiji rađalo više dece, potrebno je stvoriti materijalne uslove, vladavinu prava i sigurnost u kojoj će žene svojom voljom odlučiti da rađaju.

"Takođe, potrebno je i da država ne prećuti kada crkveni velikodostojnici šalju ovakve poruke. Kada bi Crkva platila porez na imovinu, koji već godinama odbija da plati i to sa pripadajućim kamatama kakve se obračunavaju građanima za kašnjenje u ispunjavanju svojih poreskih obaveza, sigurno bi bilo načina i za veću podršku rađanju i za veću edukaciju mladih o reproduktivnom zdravlju i kontracepciji", kazala je Maja Sedlarević.

Pozvala je predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić, predsednicu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zoranu Mihajlović, kao i ministre za finansije Dušana Vujovića, zatim ministra za rad, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića, i ministra za lokalnu samoupravu Branka Ružića da učine sve da tako i bude.

Maja Sedlarević je kazala da je Amfilohijeva izjava još jedna u nizu izjava osobe poznate po govoru mržnje i uplitanju u političke procese u Crnoj Gori, Srbiji i okruženju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: