Junker: Nisam da Balkan brzo uđe u EU, a nisam ni za rat

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker naveo da nije za to da zemlje Zapadnog Balkana što pre uđu u Evropsku uniju.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Međutim, naglasio je da se zemljama na Balkanu ne sme oduzeti evropska perspektiva.

U intervjuu za “Politiko“ Junker je naveo da je EU, uprkos “izazovnoj godini“, raspoložena da se nosi sa svim problemima koji joj stanu na put – uključujući Bregzit i Donalda Trampa.

Kada je u pitanju Bregzit, Junker je naveo da će ljudi s vremenom da postanu svesni problema na dnevnoj bazi, bez mogućnosti da donesu koherentan odgovor na njih.

“Bregzit će se s vremenom dogoditi. Neću ići daleko pa da kažem ono što je rekao premijer Malte Džozef Muskat, koji je naveo da do Bregzita nikada neće doći. Polazim od hipoteze da će ga biti“, rekao je on.

Junker je takođe govorio o Donaldu Trampu i rekao da je predsedniku SAD već objasnio da treba da prestane da traži da druge zemlje imitiraju Britaniju kada je u pitanju izlazak iz EU.

Takođe, podmsehnuo se i nedavnim dešavanjima u Beloj kući.

“To je neverovatno“, rekao je Junker osvrćući se na otkaz koji je direktor za komunikacije Entoni Skaramuči dobio posle samo deset dana.

“Bolje smo organizovani od Trampove administracije. To je zato što ako postoje neke unutrašnje poteškoće, one se reše razgovorm, a ne otkazima“, dodao je Junker.

Dodaje i da “da se EU raspada kao što Tramp tvrdi, Zapadni Balkan bi izgubio evropsku perspektivu“.

“Nisam za to da se zemlje Zapadnog Balkana uskoro pridruže EU, ali ako oduzmete evropsku perspektivu, onda ćemo ponovo imati ono što smo imali devedesetih. U tom smislu stabilnost sastava EU je preduslov da Balkan ne bude ponovo u ratu, nadam se da Tramp to razume“, naveo je Tramp.

Junker navodi da je od 2014, kada je stupio na funkciju, naučio da se nosi sa problemima.

“Da Evropska komisija nije osigurala da Grčka ne ode iz evrozone, balans bi bio mnogo lošiji. Tada sam se snažno borio za stabilnost, posebno za Grčku. Da nisam to uradio, evrozona bi se raspala“, navodi on.

Junker je takođe naveo da je svestan da se Evropa suočava sa problemima, kao što su Poljska i Mađarska, koje odbijaju da prihvate migrante pod pravilima EU.

Za premijera Mađarske navodi da se sastaju i razgovaraju regularno.

“Razgovaramo regularno, sastajemo se regularno, iako to nije uvek propraćeno javno. Ne želim da izgubimo Mađarsku“, rekao je Junker, ali takve reči nije imao i za Poljsku.

Za pregovore sa Turksom rekao je da oni ne bi trebalo da budu zaustavljeni, makar na papiru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 566 idi na stranu