MUP uništio 18.000 komada oružja

Beograd -- U Centru za reciklažu Železnik danas je uništeno više od 18.000 komada oružja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija, Getty images
Ilustracija, Getty images

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović upozorio je da kada prestane proces legalizacije oružja, krajem leta, prete krivične sankcije koje idu i do 12 godina zatvora.

Stefanović je ukazao da još traje proces legalizacije i pozvao građane, koji imaju ilegalno oružje u posedu, da ga donesu u policijsku stanicu i spreče da ono bude deo izvršenja krivičnog dela.

„Sada je trenutak, dok traje legalizacija, da bez krivične odgovornosti građani mogu da predaju oružje policijskoj stanici i da se reše tog tereta“, podvukao je on i
izrazio zadovoljstvo što se sprovode aktivnosti uništavanja malokalibarskog oružja.

U Centru za reciklažu uništeno je više od 18.000 komada pištolja, pušaka, automatsklih pušaka i mitraljeza. Stefanović je preneo da je danas uništeno 7.478 pištolja, 589 revolvera, 1.723 pušaka, 3.040 sačmarica, 960 automatskih pušaka, 66 mitraljeza, vazdušnog oružja, drugog oružja, mehanizama za pravljenje.

„Ovo je aktivnost kojom činimo da zemlja bude bezbednija, sklonimo ilegalno oružje sa ulica. Ovo oružje potiče iz policijskih zaplena i procesa legalizacije. Građani treba da predaju oružje i izbegnu moguću krivičnu odgovornost i teške posledice po druge“, upozorio je ministar.

Predstavnica UNDP Karla Herši istakla je da akcije uništavanja oružja čine Srbiju boljim i bezbednijim mestom.

Ona je ukazala da održivi razvoj ne može da se postigne bez mira, a cilj UNDP je da pomogne održivom razvoju i zato podržava ovakve akcije.

Karla Herši je istakla da to predstavlja i poseban doprinos smanjenju rodnog nasilja, jer, kako je ukazala, statistike pokazuju da jedna od tri žene biva ubijena malokalibarskim oružjem.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt ističe da akcija uništavanja oružja pomaže da se od Srbije napravi bezbednije mesto. „Kao što se pokazalo u drugim mestima, to što posedujete oružje kući ne znači da ste bezbedniji, već manje bezbedni“, poručio je on.

Benedikt je najavio da će EU nastaviti da podržava ove akcije, rekavši da Unija želi da čitav kontinent bude bezbedniji.

Ukazao je da je pre par nedelja postignut dogovor o finansijama za naredne tri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu