Oliver Ivanović: Nismo imali iluzije...

Beograd -- Nismo imali iluzije da će Ramuš Haradinaj biti izručen Srbiji i ovim je samo potvrđeno nepoverenje koje Srbi s Kosova i Metohije imaju u međunarodnu pravdu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Dejan Simčević
Foto: Tanjug/Dejan Simčević

To je izjavio lider građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliver Ivanović.

Ivanović za Tanjug kaže da tom odlukom nisu iznenađeni ni Srbi sa KiM, jer, kako navodi, niko nije verovao da će se suditi po pravdi.

"Videli smo Haški tribunal kako deluje i zaključili da je to još jedna politička organizacija koja ima plašt pravde, ali da zapravo ne sudi po zakonu, već po nekakvim političkim instrukcijama koje su očigledno dolazile sve ove godine. Nemamo mi mnogo ambicija. Mi smo najveći skeptici da postoji međunarodna pravda", rekao je Ivanović.

Naglasivši da lično ima mnogo razloga da veruje da međunarodna pravda ne postoji, primećuje istovremeno da njegov slučaj i slučaj haradinaja nemaju nikakve sličnosti niti se mogu porediti.

"Ja nemam ama baš nikakve veze sa tim (sa zločinima koji mi se stavljaju na teret), a za njega evidentno postoje dokazi da je bio umešan. Kolika je njegova umešanost i koliki je stepen njegove krivice to utvrđuje samo sud. Međutim, od početka nisam imao iluziju da li će biti izručen Srbiji ili neće", rekao je Ivanović, uz opasku da su postojale "ozbiljne političke inicijative i pritisci" da se izručenje ne dogodi.

Kaže, jednostavno je verovao da će se po starom običaju naći neko političko rešenje.

"U pravosudnim organima Evrope ima previše politike i to je jedna od mojih razbijenih iluzija, jer sam nekad mislio da oni rade isključivo po pravu", rekao je Ivanović.

Lider Građanske inicijative, međutim, uveren je da odluka francuskog suda neće uticati na život Srba na Kosovu i Metohiji, da neće biti nikakvih promena, ali kaže i da bi postojala opasnost da se to pretvori u neko organizovano nasilje protiv Srba i srpskih sredina južno od reke Ibar da je odluka bila druggačija.

"To nas je i vodilo u razmišljanje kako će taj sudski proces uticati na našu bezbednost i naš opstanak ovde. U ovakvom raspletu događaja, koji smo svi očekivali, a nadali se da ćemo se prevariti, mi nemamo nikakve implikacije. Albanci će se radovati, biće tu malo vatrometa i pucanja, ali neće se to negativno odraziti na stabilnost srpske zajednice u izolovanim sredinama", zaključio je Ivanović.

Kosovo

strana 1 od 79 idi na stranu