"Oni nemaju veze sa istorijom, žele da proteraju Srbe"

Liga istoričara Kosova "Ali Hadri", koja propagira da su manastiri SPC albanski, najavljuje za petak blokadu puta u blizini manastira Visoki Dečani.

Izvor: B92

Sreda, 26.04.2017.

17:15

Tanjug

Oni su najavili da će to da učine u znak protesta zbog odluke kosovskog Ustavnog suda kojom su potvrđena imovinska prava manastira nad 23 hektara zemlje, a iguman Sava Janjić ističe da se odluka suda mora poštovati.

Iguman manastira Visoki Dečani je Tanjugu rekao da očekuje da odluka Ustavnog suda o imovini manastira bude sprovedena, kako bi se manastirska zemlja uredno uknjižila u katastru, što opština već mesecima odbija da učini.

Janjić je, komentarišući pokušaje članova Lige “Ali Hadri” da ospore vlasništvo manastira nad zemljom, rekao da je reč o pokušaju jedne marginalne grupe, iza koje stoje politički krugovi koji upravljaju opštinom Dečani, da obore odluku Ustavnog suda Kosova iz maja 2016. godine.

Ustavni sud Kosova je potvrdio imovinska prava manastira Visoki Dečani nad 23 hektara zemlje, ali su, i pored takve odluke suda, pomenuti istoričari najavili da će u petak od 11.00 do 12.00 časova blokirati put u blizini manastira Visoki Dečani, protiveći se odluci najviše sudske instance na Kosovu.

“Ova odluka je donesena nakon 15 godina mukotrpnog sudskog procesa. Pokušaj njenog obaranje predstavlja direktno kršenje zakona, jer je odluka Ustavnog suda neopoziva, konačna i izvršna”, rekao je Janjić i podsetio da je nesprovođenje odluka Ustavnog suda kažnjivo po članu 402 Krivičnog zakona Kosova.

“Inače, tzv. organizacija istoričara nema nikakve veze sa istorijskom naukom i služi za promociju ekstremnih nacionalističkih ideja sa tvrdnjama da su manastiri SPC albanski i da za Srbe nema mesta na Kosovu i Metohiji, što se vidi iz njihovih saopštenja,” kazao je Janjić.

Janjić kaže da preko ove i sličnih grupa lokalni klanovi u opštini već godinama vode kampanju protiv manastira, kako u medijima sistematskim blaćenjem SPC, tako i organizovanjem protesta i podsticanjem nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti.

“Ove aktivnosti direktno su u vezi sa četiri oružana napada na manastir od završetka oružanog konflikta, uz brojne pretnje nasiljem”, naveo je iguman manastira Visoki Dečani.

Janjić je izrazio očekivanje da će kosovske institucije i međunarodni predstavnici učiti sve što do njih stoji da se manastir zaštiti od nasilja i da se odluka Ustavnog suda sprovede kako bi se, kako je kazao, manastirska zemlja uredno uknjižila u katastru, što opština već mesecima odbija da učini.

Janjić je u izjavi za Tanjug istakao i da Eparhija raško-prizrenska sa svojom pravnom službom svakodnevno radi na evidentiranju kršenja imovinskih prava SPC.

“Po nacrtu novog zakona o verskim slobodama Kosova Srpska pravoslavna crkva će sa još pet drugih tradicionalnih verskih zajednica biti priznata po svom zvaničnom imenu i kao pravno lice, pa će tada biti mnogo lakše da se rešavaju i imovinska pitanja SPC”, kazao je on.

Zbog opstrukcija naročito na lokalnom nivou, neophodna je stalna međunarodna pomoć, naglašava Janjić i dodaje da najveći problem predstavlja imovina SPC koja je oduzeta represivnim odlukama komunističkih vlasti 1946. godine.

On dodaje i da u Eparhiji raškoprizrenskoj očekuju da se uskoro omogući restitucija i SPC i svim drugim verskim zajednicama koje su ovim odlukama oštećene.

“Samo manastir Visoki Dečani u odluci iz 1946. izgubio je preko 700 hektara zemlje. Ova zemlja od 23 hektara koja je potvrđena manastiru samo je deo onoga što je manastir nekada posedovao. Slično je i sa našim drugim svetinjama”, naglasio je Janjić.

“Ako se institucije u Prištini pozivaju na vladavinu prava i na evropsku orijentaciju, onda treba da rade po zakonu i u skladu sa evropskim standardima. Kampanja koja se u kosovskim medijima vodi protiv SPC već godinama štetna je za sve građane na Kosovu i Metohiji, posebno u svetlu sve rastućeg islamističkog ekstremizma”, upozorio je Janjić.

Upitan za mišljenje o načinu rešavanja pitanja imovine SPC na Kosovu, Janjić je odgovorio da ukoliko kosovske institucije ne budu spremne da imovinu SPC zaštite u skladu sa univerzalnim principima poštovanja privatne imovine crkava i verskih zajednica, onda će ovo pitanje morati da se posebno rešava na nivou dijaloga sa Beogradom uz posredovanje EU, a u skladu sa rezolucijom UN 1244.

“Privatna imovina, posebno ona koja pripada verskim instsitucijama mora da bude zaštićena i poštovana u svakom demokratskom društvu. Pitanje dečanske zemlje ponajbolje pokazuje da opštinske vlasti i lokalni klanovi rade otvoreno u raskoraku sa institucijama u Prištini i da je zaštita osnovnih imovinskih prava teško ostvariva zbog teškoća oko primene zakona i izvršenja sudskih presuda”, zaključio je iguman manastira Visoki Dečani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

20 h

Podeli: