B92 u Bukureštu: Rumuni ponovo na nogama FOTO/VIDEO

Bukurešt -- U Bukureštu je održan još jedan masovni protest protiv korupcije. Drugog dana zaredom stotine hiljada građana su izašle na ulice.

Izvor: B92, Tanjug, index.hr, Beta/AP
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Kako javlja izveštač B92 iz Bukurešta, demonstranti su se razišli, a današnji protesti su protekli mirno.

Najavljuju da će na ulicama biti i narednih dana i da ne odustaju.

Protesti su organizovani zbog donošenja uredbe vlade kojom se smanjuju kazne za korupciju, zbog čega je na ulice već izašlo više od 250.000 Rumuna.

Podsetimo, rumunski ministar trgovine Florin Žijanu podneo je ostavku zbog sporne uredbe, pri čemu je na svom profilu na Fejsbuku napisao: “Kako ću pogledati svoje dete u oči i šta ću mu govoriti tokom godina?”

"Završavam svoju aktivnost u vladi jer mi to nalaže savest", napisao je Žijanu, 40, na svojoj Fejsbuk stranici i dodao da će možda njegov primer biti koristan vladi.

Protest u Temišvaru/Ivan Aleksić
Protest u Temišvaru/Ivan Aleksić

Spornu uredbu vlada je prihvatila u utorak, a ona će, ako bude sprovedena u planiranom roku od 10 dana, omogućiti dekriminalizaciju zloupotrebe vlasti u kojoj iznosi ne prelaze 200.000 leja (48.000 dolara).

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Pročitajte još:

Zašto će se Rumunija i večeras izliti na ulice

Nakon što su iz rumunske vlade poručili kako nemaju nameru da odustanu od sporne uredbe, Rumuni su opet izašli na ulice u ogromnom broju.

Premijer Rumunije Sorin Grindeanu izjavio je da njegova vlada neće povući uredbu kojom se dekriminalizuju neki slučajevi korupcije.

Predsednik Rumunije Klaus Johanis saopštio je ranije da će od Ustavnog suda tražiti da proglasi neustavnom odluku vlade da ublaži propise o borbi protiv korupcije.

Johanis je rekao da će uredbu vlade izneti pred Ustavni sud, što je poslednja pravna mogućnost da se spreči izmena zakona.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Uredba je kritikovana kao najveći korak nazad u borbi protiv korupcije otkad se Rumunija 2007. pridružila EU. Šest zapadnih zemalja, među kojima i Nemačka i SAD, u saopštenju su upozorile da će vladina uredba potkopati međunarodni ugled Rmunije i njen položaj u EU i NATO.

B92
B92

Protesti se pored Bukurešta održavaju i u još nekoliko gradva Rumunije.

B92
B92

.

B92
B92

.

B92
B92

.

Svet

strana 1 od 533 idi na stranu