Svet 12

09.05.2024.

12:15

Rusi u očaju: Dajte nam sačmarice, dajte nam sačmarice VIDEO

Dok Ukrajina očekuje dolazak svojih prvih borbenih aviona F-16 kao deo nedavnog paketa pomoći Zapada, ruske kopnene snage se bore sa nedostatkom sačmarica

Izvor: Njuzvik

Rusi u očaju: Dajte nam sačmarice, dajte nam sačmarice VIDEO
Profimedia

Podeli:

Neposredna isporuka aviona F-16 Ukrajini hvaljena je kao potencijalna promena koja će preokrenuti tok rata u Ukrajini koji, sudeći prema brojnim izveštajima, za sada ide u korist Rusije.

Ovi napredni avioni, za koje se očekuje da stignu u roku od nekoliko nedelja, trebalo bi da poboljšaju iscrpljenu ukrajinsku vazdušnu flotu i da pruže značajnu prednost protiv ruskih snaga, ocenjuje Njuzvik.

Ali čak i pre nego što stignu F-16, ruske snage su sve ranjivije na još jednu vazdušnu pretnju: rasprostranjenu ukrajinsku upotrebu desetina hiljada relativno jeftinih i okretnih dronova.

Mihail Fedorov, ukrajinski ministar za digitalnu tehnologiju, nedavno je naglasio stratešku upotrebu bespilotnih letelica u zemlji, otkrivajući planove da se proizvede još na hiljade njih za dublje upade na rusku teritoriju.

Često opremljeni eksplozivom, oni predstavljaju stalnu pretnju zbog svoje sposobnosti da udaraju sa udaljenosti do 13 milja.

Ozbiljnost pretnje dronom navela je neke ruske vojnike da očajnički traže rešenje "stare škole" za potpuno moderan problem, a to su sačmarice.

"Trebaju nam puške, trebaju nam sačmarice!", povikao je jedan ruski vojnik u nedavnom videu, dok je opisivao poteškoće u angažovanju dronova standardnim pešadijskim oružjem.

"Ovi dronovi su pravi problem za nas, a mi se borimo da pronađemo efikasan način da ih oborimo", rekao je on.

Drugi ruski vojnici oglasili su se na društvenim mrežama, moleći svoje sugrađane da pošalju puške na linije fronta kako bi se suprotstavili svakodnevnom baražu dronova.

"Dronovi su stalna smetnja i ponestaje nam opcija da se nosimo sa njima. Sačmarice bi nam promenile igru na terenu", rekao je taj vojnik.

Njuzvik podseća da je i američka vojska razmišljala na sličan način. Korpus američkih marinaca prepoznao je potencijal sačmarica u operacijama protiv bespilotnih letelica. U vežbi obuke u aprilu, marinci iz 2. bataljona protivvazdušne odbrane na malim visinama vežbali su upotrebu sačmarica za angažovanje malih bespilotnih vazdušnih sistema (sUAS), koje je FAA definisala kao dronove težine manje od 55 funti.

Kao što je jedan marinac objasnio, "sačmarice su svestrano i efikasno sredstvo za suzbijanje bespilotnih letelica, posebno u urbanim sredinama gde tradicionalni sistemi protivvazdušne odbrane mogu biti manje efikasni".

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: