Društvo 0

09.05.2024.

12:33

Zemun dobio novi spomenik kulture: Zdanje iz 1929. proglašeno za kulturno dobro

Vila "Mozer" u Zemunu, koju je projektovao arhitekta Milan Zloković, postala je kulturno dobro.

Izvor: Novosti/S.V.

Zemun dobio novi spomenik kulture: Zdanje iz 1929. proglašeno za kulturno dobro
Nataliya Nazarova/Shutterstock

Podeli:

Na predlog Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Vlada Srbije je na sednici krajem aprila utvrdila da je Vila "Mozer" u Beogradu spomenik kulture.

Kako je saopšteno iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, ovo zdanje je podignuto između 1929. i 1930. godine kao stambena slobodnostojeća dvospratnica i predstavlja deo nekadašnjeg proizvodnog kompleksa vinarije Bruna Mozera, a posle nacionalizacije tu je bio "Navip".

"Vila je izgrađena delom od tradicionalnih materijala, opeke u krečnom malteru, betonske i drvene konstrukcije, enterijera ukrašenog modernistički oblikovanim elementima, skladnom i funkcionalnom formom i prostorom", ističu iz Zavoda.

"Objekat je sazdan od formi kubičnih oblika, koncipiran u duhu funkcionalističke arhitekture prezentovane u visokom estetskom dometu. Funkcija objekta i forma su objedinjeni i uklopljeni u prirodno okruženje, što visoko vrednuje ovu građevinu prema kriterijumima estetskog funkcionalizma", naveo je Zavod i dodao da se u "primenjenom konceptu kubičnog volumena sagledava uticaj arhitekte Adolfa Losa".

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Ekonomija

Nove linije na aerodromu u Nišu

Aerodrom Konstantin Veliki u Nišu otvoriće svoju novu terminalnu zgradu u narednih deset dana, dok su pregovori o obezbeđivanju novih letova za letnju sezonu 2025. godine u toku.

8:06

15.7.2024.

1 d

Podeli: