"Dodik u sukobu sa 'svetom', uvlači i Srbiju i Rusiju"

Referendum u RS, održan uprkos zabrani Ustavnog suda BiH, preti jačanjem konfrontacije međunarodne zajednice i predsednika RS Milorada Dodika.

Izvor: B92

Utorak, 27.09.2016.

10:24

Tanjug

U taj sukob mogu biti uvučene i Srbija i Rusija, piše u tekstu moskovskog dnevnika Komersant.

List piše da međunarodna zajednica ne smatra da je praznik Dan RS legalan i da se, kao i bosanski muslimani, boji da je ovaj referendum probni balon za kojim sledi referendum o izlasku RS iz sastava Bosne i Hercegovine (BiH).

U "Komersantu" se dodaje da je Dodik samo ojačao te bojazni, nazivajući posle referenduma Republiku Srpsku državom i ne isključujući mogućnost održavanja referenduma o samostalnosti.

U tekstu u "Komersantu" se ocenjuje da se međunarodna zajednica našla u složenom položaju, jer ne može da ignoriše referendum i dodaje da će oštro kažnjavanje Republike Srpske samo ojačati napetost u regionu.

List piše, pozivajući se neimenovane sagovornike u Sarajevu, da je najrealnija mogućnost izolacija samog Dodika i podrška manje radikalnih oponenata u Republici Srpskoj.

"U slučaju realizacije takvog plana u konfrontaciju međunarodne zajednice i predsednika RS mogu biti uvučene Srbija i Rusija, na čiju podršku računa Dodik."

Po oceni lista, Moskva izbegava bezuslovnu podršku Dodika, pošto se Kremlj nakon sastanka Dodika sa Vladimirom Putinom ograničio na kratko saopštenje o susretu, gde nema ni reči o referendumu ni o podršci.

"To može da znači da je Moskva, posle Beograda, izabrala da ne ulazi u direktne sporove oko referenduma u RS i njegovih posledica. Jer, podrška Dodika bi za nju značila ne samo dobijanje novog povoda za svađe sa Zapadom, već i zauzimanje jače prosrpske pozicije od one koju zauzima sama Srbija, za Rusiju glavni partner na Balkanu", piše "Komersant".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: