"Kolindine neistine, Hrvati do 1943. bili na strani NDH"

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović iznela je više neistina i uvreda prema Srbima u čestitki za Dan Antifašističke borbe, saopštio je Miodrag Linta.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.06.2016.

14:16

Foto: Medija centar

Predsednik Saveza Srba iz regiona kaže da je hrvatski narod do kraja 1943. godine "većinski učestvovao na strani zločinačke i fašističke NDH koja je počinila genocid srpskim narodom u skladu sa ustaškom doktrinom da trećinu Srba treba pobiti, trećinu pokatoličiti i trećinu iseliti".

"Tek nakon kapitulacije Italije počeo je masovniji priliv Hrvata u partizanske jedinice jer se već tada znao ishod Drugog svetskog rata", dodaje se u saopštenju.

Pored toga, konstatuje Linta, Kolinda Grabar Kitarović je u čestitki iznela uvredljivu izjavu za Srbe da se s punim poštovanjem treba odnositi prema svim poginulim tokom Drugog svetskog rata, što znači i prema ustaškim zločincima.

Kolinda Grabar Kitarović je u čestitki navela da je "svojim sudelovanjem na strani antihitlerovske koalicije, hrvatski narod, zajedno sa pripadnicima nacionalnih manjina, dao važan doprinos pobedi nad fašizmom i nacizmom, a odlukama ZAVNOH-a postavljen je temelj za proglašenje Republike Hrvatske nezavisnom državom, koju smo odbranili od velikosrpske agresije u Domovinskom ratu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: