Nagrade za istraživačko novinarstvo za RTS, Vreme, KRIK

Beograd -- Ovogodišnje nagrade za istraživačko novinarstvo, koje dodeljuje NUNS , dobili su autori priloga objavljenih na RTS-u, u nedeljniku Vreme i na sajtu KRIK.

Izvor: Beta
Podeli

Za najbolji istraživački prilog u konkurenciji radio i TV stanica proglašen je prilog novinarke RTS Vere Aksentijević o problemima sa kojima se u zdravstvenim ustanovama suočavaju psihijatrijski bolesnici.

Prvu nagradu u konkurenciji štampe dobio je Aleksandar Đorđević, novinar BIRN-a, za istraživanje objavljeno u nedeljniku Vreme, posvećeno novčanim pozajmicama koje je izdavala beogradska Viša poslovna škola.

U konkurenciji onlajn medija, prvu nagradu dobilo je istraživanje grupe novinara mreže KRIK o poslovima gradonačelnika Beograda Siniše Malog sa nekretninama u Bugarskoj.

Nagrade su danas uručene dobitnicima na svečanosti na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti. Nagrada za najbolje novinarske istraživačke priloge ustanovljena je 2006. godine.

U užem izboru za nagradu u konkurenciji radio i TV bili su prilozi novinarke RTS-a Dragane Sotirovski i Ruže Helać iz produkcije "Zelena patrola", u oblasti štampe za nagradu su konkurisali i radovi Nikole Lazića iz "Vranjskih" i Jelene Veljković i Vladimira Kostića, novinara Birna, koji su objavljivali u listu Vreme.

Za nagradu među onlajn medijima konkurisali su u užem izboru i prilozi grupe novinara BIRN-a, kao i novinara CINS-a.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović rekao je na svečanosti da su mediji i novinari danas "izloženi velikom pritisku", a da ih stanje u društvu "vuče u cenzuru i autocenzuru".

"Ova nagrada treba da podseća vlast da nema demokratskog društva bez slobodnih medija i da nema demokratskog razvoja ako nema novinara koji bez pritisaka obavljaju svoj posao", rekao je Obradović.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot rekao je da istraživački rad podrazumeva da urednici i vlasnici medija podržavaju novinare i da budu posvećeni istini bez obzira koliko ta istina bila nepovoljna za one koji u svojim rukama drže poluge moći.

"Nažalost, hrabri novinari su često izloženi pritisku, pretnjama pa čak i nasilju. Pretnja slobodi medija se ne može i ne sme tolerisati. Oni koji zastrašuju ili napadaju novinare ugrožavaju slobodu izražavanja i slabe demokratiju. Brza osuda javnosti je važna, ali nije dovoljna. Napadi moraju biti u potpunosti ispitani. Počinioci ovih napada treba da budu uhapšeni i osuđeni u odgovarajućim sudskim procesima. ; Samo tada će novinari, uključujući i one kojima danas odajemo priznanje, znati da su bezbedni i da mogu da nastave potragu za istinom i da o tome izveštavaju", rekao je ambasador SAD.

On je dodao da Amerika čvrsto veruje da su otvoreni i dinamični mediji od suštinskog značaja za slobodno društvo i živu demokratiju i da zbog toga Sjedinjene Države godinama doprinose i pomažu razvoj medija u Srbiji, a nastaviće da pružaju značajnu finansijsku pomoć programima obuke novinara.

"Verujemo u važnost onoga što rade novinari u Srbiji", rekao je ambasador SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 134 idi na stranu