Erdogan: Turska ima pravo da se brani

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je, povodom obaranja ruskog vojnog aviona, da Turska ima pravo da štiti svoje granice.

Izvor: B92

Utorak, 24.11.2015.

21:17

Default images
Foto: Beta/AP

On je istakao da je Turska na svaki način nastojala da izbegne da do današnjeg incidenta dođe.

"Uprkos tome što je upozoren 10 puta u pet minuta zato što se približavao našoj granici, ruski avion je nastavio sa narušavanjem našeg vazdušnog prostora. Taj avion je oboren intervencijom naših lovaca F-16", rekao je Erdogan u govoru u Ankari, a preneo je Rojters.

On je dodao da je delovanje turskih lovaca bilo u potpunosti u skladu sa turskim vojnim propisima.

"Razlog zašto se u prošlosti nisu dogodili još gori incidenti vezano za Siriju jeste prisebnost Turske. Niko ne treba da sumnja da smo učinili sve što smo mogli da izbegnemo ovaj najnoviji incident. Ali svi treba da poštuju pravo Turske da brani svoje granice", istakao je turski predsednik.

Erdogan je dodao i da će Turska, zajedno sa svojim saveznicima, uskoro uspostaviti "bezbednu humanitarnu zonu" između sirijskog grada Džarablusa i obale Sredozemlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: