Ruska pravoslavna crkva: Sveta bitka protiv ID

Ruska pravoslavna crkva izrazila je podršku odluci Moskve da izvede vazdušne udare na položaje Islamske države u Siriji, nazivajući to "svetom bitkom".

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2015.

23:45

Default images
foto: Getty Images

"Borba protiv terorizma je sveta bitka i danas je naša država možda najaktivnija snaga u svetu koja je bije", izjavio je načelnik odeljenja za odnose sa javnošću unutar crkve Vsevolod Šaplin, prenela je agencija Interfaks.

Šaplin je eksplicitno rekao da Crkva podržava odluku Rusije da angažuje svoje vazduhoplovne snage u Siriji u borbi protiv ID.

"Ova odluka u skladu je sa međunarodnim pravom, mentalitetom našeg naroda i specijalnom ulogom koju je naša država uvek imala na Bliskom istoku", istakao je Šaplin, naveo je AFP.

Jedan istaknuti muslimanski verski vođa u Rusiji, podržao je, takođe, rusku vojnu intervenciju u Siriji, istakavši da su Sirijci "praktično naši susedi".

"Mi u potpunosti podržavamo upotrebu kontingenta ruskih oružanih snaga u borbi protiv međunarodnog terorizma", rekao je Talfat Tadžhudin, direktor Centralne spiritualne administracije muslimana Rusije u izjavi za RIA Novosti.

Savet koji predstavlja glavne religije u Rusiji - pravoslavlje, islam, judaizam i budizam - izdaće zajedničko saopštenje o ulozi Rusije u Siriji, kazao je Šaplin.

"U tom saopštenju podržaćemo odluku koju je donela naša vlada", dodao je on.

Gornji dom ruskog parlamenta dao je ranije danas zeleno svetlo zahtevu predsednika Vladimira Putina o angažovanju ruskih oružanih snaga u Siriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: