Sreda, 30.09.2015.

13:28

Lekarska komora protiv prinudnog penzionisanja

Lekarska komora Srbije (LKS) se protivi neselektivnom prinudnom penzionisanju koleginica lekara i predlaže resornim ministarstvima da ih izuzmu iz ovih mera.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Freeimages.com

Upravni odbor LKS je saopštenjem upozorio da u pojedinim sektorima zdravstvenog sistema već nedostaju visokokvalifikovani stručnjaci koji odlaze u inostranstvo.

Navodeći da Upravni odbor LKS podržava aktivnosti Vlade Srbije na racionalizaciji zaposlenih u javnom sektoru, LKS predlaže da se u najkraćem roku uradi sveobuhvatna analiza postojeće kadrovske strukture lekara u Srbiji, a nakon toga, u skladu sa zakonom, koleginicama lekarima, koje ispunjavaju uslove propisane zakonom za odlazak u penziju, a za njihovim radom postoji potreba, napravi sporazum o nastavku radnog odnosa.

LKS predlaže Ministarstvu zdravlja da se na proces racionalizacije u zdravstvu obrati posebna pažnja i pristupi mu se krajnje obzirno, navodeći da u zdravstvenom sistemu, u pojedinim sektorima, već nedostaju visokokvalifikovani stručnjaci koji, nažalost, u velikom broju odlaze u inostranstvo.

"Dodatno smanjenje broja specijalista i subspecijalista će dovesti do lošijeg funkcionisanja pojedinih sektora u zdravstvu, a i čitavog sistema", piše u saopštenju.

Kako se navodi, s obzirom na starosnu strukturu specijalista u Srbiji, LKS smatra da bi odredbe Zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru narušile proces rada u pojedinim njegovim segmentima i u celini, kao i kvalitet pružanja zdravstvenih usluga građanima.

Kada 12. novembra stupi na snagu novi Zakon o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, 3.467 lekarki širom Srbije treba da bude penzionisano, jer su napunile 60 godina i šest meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: