Sud: Holandija kriva za Srebrenicu

Hag -- Holandski sud presudio je da je država Holandija odgovorna za smrt više od 300 ljudi u Srebrenici 1995. Sud je tako delimično uvažio tužbu "Majki Srebrenice".

Izvor: Tanjug, Al Džazira
Podeli

"Država je odgovorna za gubitak koji je pretrpela rodbina muškaraca koje su bosanski Srbi deportovali iz logora holandskog bataljona u Potočarima, u popodnevnim satima 13. jula 1995. godine", stoji u presudi holandskog suda, a prenosi AFP.

Rodbina žrtava je pokrenula tužbu, okrivljujući holandske mirovne snage za to što nisu zaštitile hiljade muslimana ubijenih u Srebrenici.

"Tužba je delimično uvažena, a sud je podelio žrtve u tri kategorije. Pravda je dobijena za grupu od oko 300 i 500 muškaraca koji su bili unutar same baze UN-a, a za ostale, one koji su bili oko baze i za muškarce koji su iz centra Srebrenice usmereni u šumu, tužba je odbijena. Sud smatra da država Holandija nije odgovorna za njihovu srmt", rekao je advokat Semir Guzin, član tima koji zastupa Srebreničane u Holandiji. On je rekao da će se "borba nastaviti" i da postoji mogućnost žalbe i još pravnih lekova.

Državu Holandiju je pre sedam godina tužilo udruženje "Majke enklava Srebrenica i Žepa“. Predsednica tog udruženja Munira Subašić potvrdila je kako je sud „utvrdio odgovornost za one ljude koji su se nalazili u bazi UN-a” i najavila kako će nastaviti s postupkom kako bi dokazali odgovornost Holandije za sve žrtve genocida u Srebrenici.

"Nećemo stati ovde i ići ćemo ako treba i do Strazbura. Nisam zadovoljna presudom i zato ćemo nastaviti našu borbu. Kako je moguće da je Holandija odgovorna za jedne ljude, a ne za druge?”, pita Subašićeva.

Prošle godine, sud u Holandiji je presudio da je država odgovorna za smrt trojice Bošnjaka u Srebrenici.

Prošle nedelje obeležena je 19. godišnjica zločina u Srebrenici. Snage Vojske Republike Srpske su 11. jula 1995. godine ušle u Srebrenicu i počinile jedan od najvećih ratnih zločina u istoriji.

U vreme rata u BIH Srebrenica je bila muslimanska enklava u istočnoj BiH, koja je formalno bila pod zaštitom UN. Napad na Srebrenicu počeo je 6. jula 1995. i završio se pet dana kasnije ulaskom VRS, pod komandom generala Ratka Mladića, u grad.

Holandski bataljon UN bio je stacioniran u enklavi u vreme napada srpskih snaga.

Prema optužnicama Haškog tribunala, vojnici pod komandom generala Mladića su do 19. jula organizovano i sistematski ubili oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka. Oko 30.000 žena i dece deportovano je za dva dana.

U izveštaju holandskih stručnjaka, objavljenom 10. aprila 2002. i u kome se navode rezultati istraživanja okolnosti pada Srebrenice tokom rata u BiH, ocenjeno je da holandska vlada i UN snose deo odgovornosti za masakr Muslimana 1995. godine. Nakon toga holandska vlada i načelnik Generalštaba holandske vojske podneli su ostavke.

U izveštaju vladine Komisije za Srebrenicu navedeno je da je tokom ofanzive srpskih snaga na tadašnju "zaštićenu zonu" u julu 1995. ubijeno 7.800 Bošnjaka.

Za genocid u Srebrenici 1995. optuženi su vođe bosanskih Srba Radovan Karadžić i general Ratko Mladić. Karadžić je uhapšen 21. jula 2008, nakon 13 godina skrivanja, a Mladić u maju 2011, posle 16 godina skrivanja i njima se sudi pred Haškim tribunalom za ratne zločine.

U decembru 2012. Haški tribunal je osudio generala Zdravka Tolimira, bivšeg pomoćnika Ratka Mladića i ratnog šefa obaveštajne službe Glavnog štaba VRS, na doživotnu kaznu zatvora, proglasivši ga krivim za genocid nad Muslimanima iz Srebrenice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu