"OEBS podržava rešenje krize u UKR"

Bern -- Vršilac dužnosti predsednika OEBS-a Didije Burkhalter je u razgovoru s predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom pružio uveravanja da OEBS podržava Ukrajinu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Porošenko je izneo kako ceni angažovanje OEBS-a i njegove specijalne posmatračke minisije u Ukrajini, kao i napore Burkhaltera da izgradi dijalog sa svim zainteresovanim stranama.

Porošenko je takodje pozvao Burkhaltera da prisustvuje njegovoj predsedničkoj inauguraciji u Kijevu, što je šef OEBS-a prihvatio.

Dvojica sagovornika su razgovarala o predstojećim koracima u primeni raznovrsnih mera za deeskalaciju, pri čemu je Burkhalter naglasio važnosti dijaloga o nacionalnom jedinstvu, kojim bi rukovodila sama Ukrajina.

Burkhalter je potvrdio spremnost OEBS-a da pomogne u izradi programa za razoružavanje nelegalno naoružanih grupa i pojedinaca.

Burkhalter je takodje izrazio zabrinutost zbog pogoršanja bezbednosne situacije u istočnim delovima Ukrajine i naglasio kako će zarobljavanje pripadnika specijalne posmatračke misije ograničiti mogućnost da ta misija obavi svoje zadatke, što je neprihvatljivo.

Šef OEBS-a se zahvalio Porošenku zbog angažmana ukrajinskih vlasti oko trenutnog i bezuslovnog oslobadjanja pripadnika specijalne posmatračke misije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 494 idi na stranu