Jagodina: Šetnja protiv nasilja

Jagodina -- Roditelji, učenici i građani organizovali su u Jagodini šetnju sa parolom "Otvorimo oči i uši" kako bi ukazali na sve češće kobne sukobe mladih.

Izvor: Beta
Podeli

Lokalno udruženje "Centar društvene tolerancije", organizovalo je skup povodom pomena maloletnom Lazaru Jovičiću ubijenom pre 40 dana ispred kafića u Jagodini u kome je bila organizovana proslava rođendana.

Učesnici šetnje prošli su ulicama Jagodine, zapalili sveće na mestu gde je Lazar ubijen.

Predsednica Udruženja Sonja Ivanov poručila je da je cilj skupa da roditelji nauče da vide i čuju svoju decu, da uvek imaju vremena za njih.

U organizaciji udruženja, početkom aprila u Jagodini održana je debata "Pričajmo sa decom i upoznajmo ih", koja je okupila predstavnike škola, učeničkih parlamenata, lokalnih samouprava, Centara za socijalni rad, školske uprave, Doma zdravlja i Policijske uprave.

Nakon debate i sastanka sa pedagozima i psiholozima, napravljena je lista predloga za Ministarstvo omladine i sporta, koje prikuplja inicijative za izmenu aktuelnog Zakona o mladima, rekla je Ivanov i dodala da se najvažniji predlozi odnose na ograničavanje radnog vremena kafića i zabranu točenja alkohola maloletnicima.

Ivanov je izrazila žaljenje što vlasnici lokala često imaju izgovor da je piće uneto, da ga je maloletnik kupio sam.

Udruženje je štampalo i samolepljivi propagandni materijal koji ukazuje na zabranu prodaje alkohola, cigareta i duvana maloletnicima, namenjen vlasnicima lokalnih kafića.

Psiholog Rada Petrović Ssumar apelovala je na roditelje da ne kupuju alkohol umesto dece.

Skupu su prisustvovali i učenici ćuprijske Medicinske škole, koji će raditi na vršnjačkoj edukaciji, sa ciljem širenja svesti o štetnosti alkoholizma, konzumiranja cigareta i opojnih droga.

strana 1 od 164 idi na stranu