Ban osudio najnovije nasilje u CAR

Njujork -- Generalni sekretar UN Ban Ki Mun osudio je najnovije nasilje u Centralnoafričkoj Republici (CAR) tokom vikenda i zatražio stalnu zaštitu civilnog stanovništva.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Generalni sekretar osuđuje, najstrožim mogućih rečima, sve akte nasilja protiv civila i protiv međunarodnih snaga koje rade u Centralnoafričkoj Republici na ponovnom uspostavljanju mira i reda", navodi se u saopštenju Banovog portparola, prenela je agencija AFP.

Svako ko je uključen u širenje nasilja - bilo direktno ili indirektno "biće pozvan na odgovornost za svoje postupke i izvedeni pred lice pravde", naveo je Ban i ponovio punu posvećenost UN-a na pomoći CAR-u da izađe iz tekuće krize i ponovo uspostavi mir.

Istovremeno Ban je pozvao na izradu liste pojedinaca koji "deluju na podrivanju mira, stabilnosti i bezbednosti", onako kako je to predviđeno rezolucijom Saveta bezbednosti UN-a koja je usvojena u decembru prošle godine.

Generelni sekretar je "zabrinut zbog porasta nasilja u zemlji", mada nije direktno naveo akciju mirovnih snaga iz Čada koji su juče otvorili vatru na civile u Bangiju kada je ubijeno 24 i ranjeno oko 100 ljudi.

Ti vojnici su se vraćali iz misije u unutrašnjosti zemlje kada su bombama napadnuta njihova dva vozila, a oni uzvratili vatrom po brojnom civilnom stanovništvu.

strana 1 od 463 idi na stranu