Kijev traži pomoć UN oko Krima

Kijev -- Vrhovna rada Ukrajine poziva UN da reaguju na "faktički neizazvani akt agresije Rusije protiv Ukrajine i pokušaja da anektira deo suverene države".

Izvor: Tanjug
Podeli

"Uprkos uzdržanosti i umerenosti organa državne vlasti Ukrajine i njenih oružanih snaga, situacija na teritoriji Autonomne Republike Krim nastavlja naglo da se pogoršava zbog aktivnosti Oružanih snaga i Crnomorske flote Rusije, bez obzira na sve pokušaje da se mirno reši konflikt", navela je ukrajinska skupština u rezoluciji za koju je glasalo 250 poslanika.

Podsećajući da je Ukrajina jedna od država osnivača UN, ukrajinski poslanici pozvali su Svetsku organizaciju da hitno razmotri situaciju na Krimu, a naglašeno je da u skladu sa Poveljom UN (članom 51, pravom na samoodbranu) Ukrajina "zadržava pravo da se u slučaju neophodnosi obrati bilo kojoj zemlji ili regionalnom sistemu kolektivne bezbednosti za pomoć u obnovi njenog suvereniteta, teritorijalne celovitosti i nepovredivosti".

Skupština Krima usvojila je 11. marta Deklaraciju o nezavisnosti Krima, uključujući Sevastopolj, grad sa specijalnim statusom, u skladu sa kojom će u slučaju da na referendumu 16. marta većina stanovnika glasa za ulazak u sastav Rusije, Krim biti proglašen nezavisnom i suverenom državom.

Krim će se u slučaju takvog rezultata glasanja obratiti Rusiji sa predlogom o prijemu u sastav Ruske Federacije na osnovu međunarodnog ugovora, kao novi subjekt federacije.

Ukrajinska agencija prenela je da je Rada u Kijevu, takođe usvojila rezoluciju kojom je potvrdila kurs Ukrajine ka integraciji u Evropsku uniju.

Rezolucijom se vršiocu dužnosti šefa države i predsedniku Rade Aleksandru Turčinovu preporučuje da pozove EU da "neodložno primeni sve postojeće poluge uticaja prema Rusiji u vezi sa njenim aktivnostima usmerenim protiv mira, suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalne celovitosti Ukrajine".

Takođe se preporučuje da premijer Arsenij Jacenjuk dobije ovlašćenja da što je pre moguće zaključi u ime Ukrajine Sporazum o pridruživanju sa Unijom.

Svet

"Ukrajina nije ni malo bliža EU"

Moskva -- Posle previranja poslednjih meseci Ukrajina se nije približila EU čak i bez obzira na potpisivanje političkog dela sporazuma o asocijaciji, kaže Vladimir Čižov.

Svet ponedeljak 31.03. 23:57 Komentara: 2
strana 1 od 463 idi na stranu