Ruski avioni preletali Krim

Krim -- Ruski borbeni avioni su tokom prethodne noći u dva navrata povredili vazdušni prostor Ukrajine. Proruski demonstranti zauzeli deo zgrade vlade u Donjecku.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Prema saopštenju ukrajinskog Ministarstva odbrane, pogranične patrole te države javile su da su ruske trupe i vojni avioni danas počeli da pristižu na Krim. U saopštenju Ministarstva odbrane se navodi i da je naloženo poletanje ukrajinskih lovaca presretača tipa "suhoj SU-27".

U poslednja 24 sata je na Krim sletelo deset ruskih borbenih helikoptera i osam vojnih teretnih aviona, navodi se u saopštenju, pri čemu se u luci Sevastopolj još od četvrtka nalaze četiri ruska vojna broda, kažu u ukrajinskom ministarstvu.

Zvanični Kijev nije dobio obaveštenja da će doći do kretanja ruskih trupa, iako je Moskva obavezna da to najavi u skladu sa međunarodnim zakonima koji regulišu prisustvo ruske Crnomorske flote na Krimu. Prema tim zakonima, Ukrajina bi trebalo da bude obaveštena o bilo kakvom kretanju trupa 72 sata unapred.

Krim, na kome je još od 18. veka stacionirana flota ruske mornarice, nalazi se praktično pod kontrolom ruskih snaga i lokalnih proruski nastrojenih građana, koji su okružili nekoliko ukrajinskih vojnih baza na tom poluostrvu.

Proruski demonstranti zauzeli su danas dva sprata zgrade regionalne vlade u Donjecku, na istoku Ukrajine, prenela je danas televizija Raša tudej.

Zgradu vlade u Donjecku je zauzelo skoro stotinu proruskih demonstranata, pošto je Vlada u Kijevu imenovala lokalnog oligarha za guvernera Regiona Donjecka, prenosi ruska državna televizija.

Po agenciji Itar-tas, u zgradi je više od 20 novinara i poslanika lokalnog parlamenta.

Ranije su se danas ispred zgrade vlasti u Donjecku okupile hiljade demonstranata koji su nosili ruske zastave i natpise "Rusi su naša braća".

Proruske trupe su jutros zauzele terminal za trajekte u gradu Kerč, na najistočnijoj tački Krima, sa kojeg kreće većina trajekata ka Rusiji, javio je AP.

Preuzimanje tog terminala u Kerču, oko 20 kilometara udaljenom morskim putem od Rusije, podstaklo je strahovanja da zvanična Moskva planira dovođenje dodatnih snaga u ovaj strateški važan crnomorski region, dok Zapad razmatra moguće reakcije na te ruske poteze, preneo je AP. Od jutros tim terminalom upravljaju vojnici, koji nisu želeli da se predstave, ali su govorili ruski, a vozila kojima su se prevozili su imali ruske registarske tablice, navodi američka agencija.

Zamenik ukrajinskog premijera Vitalij Jarema kazao je da bi granica između Ukrajine i Rusije mogla da bude zatvorena u najbližoj budućnosti. "Trenutno se razmatra pitanje zatvaranja državnih granica, kao i uvođenje strožih kontrola prelazaka državljana Rusije", rekao je Jarema rano jutros.

Trupe za koje zvanični Kijev navodi da se sastoje od ruskih vojnika su dosad zauzeli aerodrome na Krimu, uništili opremu u jednoj vazduhoplovnoj bazi i zauzeli bazu ukrajinske pešadije na tom poluostrvu, podseća AP

Ranije jutros, svetske agencije su prenele vest da je više pripadnika ukrajinskih oružanih snaga raspoređenih na Krimu prešlo na stranu lokalnih vlasti i uskoro bi trebalo da polože zakletvu.

"Danas je većina ukrajinskih oružanih snaga raspoređenih na Krimu prešla na stranu vlasti, proruski orijentisane autonomne oblasti Krim. Tranzicija je bila apsolutno mirna, bez ijednog ispaljenog metka bilo od vojske ili snaga za samoodbranu", rekao je neimenovani izvor agenciji RIA Novosti, a prenosi Raša tudej. Isti izvor je rekao da su neki vojnici prebegli, dok su neki podneli pisane ostavke. Lokalna vojska nije plaćena mesecima, kazao je takođe taj izvor.

Istovremeno, portparol ukrajinske granične patrole je rekao, a preneo je Rojters, da ruski brodovi dolaze u luku Sevastopolj, pomorsku bazu ruske Crnomorske flote, i odlaze iz nje, kao i da su ruske vlasti blokirale signal mobilne telefonije na određenim mestima uz granicu.

Komandant ukrajinske mornarice Denis Berezovski priklonio se juče proruskim vlastima na Krimu, a u televizijskom obraćanju iz krimskog sedišta Ruske crnomorske flote je poručio da se zakleo na vernost narodu Krima, preneo je AP. Izabran je za komandanta noformirane Ratne mornarice Krima.

Keri sutra stiže u Kijev

Zbog zaoštravanja situacije na ukrajinskom poluostrvu Krim, u Kijev sutra stiže američki državni sekretar Džon Keri. kako je preneo Frans pres, Keri u posetu Ukrajini dolazi kako bi dao podršku novim članovima prelaznih vlasti.

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki rekla je da će se Keri sresti s predstavnicima nove vlade, liderima u Vrhovnoj radi (skupštini) i predstavnicima civilnog društva.

Keri će "ponoviti snažnu podršku SAD ukrajinskom suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu" i naglasiti "pravo ukrajinskog naroda da odredi svoju sopstvenu budućnost, bez spoljnog uticaja ili provokacija", navela je predstavnica Stejt departmenta.

Asošiejted pres navodi da do Kerijeve posete dolazi u trenutku kada "SAD i druge zapadne zemlje odmeravaju odgovor na rusko vojno napredovanje u Ukrajini".

Keri je ranije ukazao na mogućnost ekonomskih sankcija i neizdavanja viza, zamrzavanje ruskih sredstava i trgovinskih i investicionih ograničenja.

Neimenovani visokorangirani zvaničnik američke administracije rekao je da SAD veruju da je Rusija upotpunila "operativnu kontrolu" poluostrva Krim - proruske oblasti Ukrajine, kao i da u tom regionu ima više od 6.000 ruskih vojnika, navodi AP. Za citiranog zvaničnika agencija ističe da nije ovlašćen da javno komentariše situaciju i da je zbog toga insistirao na anonimnosti.

Pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Viktorija Nuland otputovaće u Beč na razgovore u OEBS, navodi AFP, prenoseći izjavu jednog američkog zvaničnika da će Nulandova tražiti načine za upućivanje međunarodnih posmatrača u krizne oblasti i moguću "širu misiju radi zamene ruskih snaga ukoliko Rusi budu ubeđeni da se povuku".

Info

strana 1 od 47176 idi na stranu